Cererea de declanşare a urmării penale a lui Remeş, blocată

Cererea procurorului general de declanşare a urmării penale a ministrului Traian Remeş se va discuta după ce noii membri ai Comisiei speciale de la Preşedinţie sunt propuşi de CSM, care are la dispoziţie 30 de zile pentru a trimite şefului statului lista membrilor, începând cu data de 4 octombrie.

3 afișări
Imaginea articolului Cererea de declanşare a urmării penale a lui Remeş, blocată

Cererea de declanşare a urmării penale a lui Remeş, blocată

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, Consiliul Superior al Magistraturii va înainta preşedintelui României propunerile pentru numirea membrilor comisiei speciale. Ordonanţa de Urgenţă a intrat în vigoare în data de 4 octombrie.

Comisia specială este formată din 5 judecători, numiţi pentru un mandat de 3 ani, care nu poate fi reînnoit. Propunerile privind componenţa comisiei vor fi aprobate de către Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii şi vor fi înaintate de către Consiliul Superior al Magistraturii preşedintelui României. Componenţa comisiei se aprobă prin decret al preşedintelui României.

Conform ordonanţei, membrii comisiei speciale aleg un preşedinte, care prezidează şedinţele acesteia, care nu sunt publice. Membrul Guvernului pentru care s-a făcut sesizarea are dreptul de a fi audiat de comisie, de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a depune înscrisuri. Comisia specială, după analiza sesizării, a probelor administrate, a declaraţiilor membrului Guvernului faţă de care se solicita urmărirea penală şi a înscrisurilor depuse de acesta, întocmeşte un raport prin care propune preşedintelui României urmărirea penală sau clasarea sesizării.

Raportul comisiei speciale va cuprinde opinia majoritară a membrilor comisiei, iar opiniile separate se vor menţionă distinct în cuprinsul acestuia. Preşedintele României hotarăşte asupra raportului prezentat de comisia specială. Dacă preşedintele României nu îşi însuşeşte concluziile raportului, acesta este obligat să îşi argumenteze decizia în fapt şi în drept. Argumentele de fapt şi de drept se aduc, de îndată, la cunoşinţa publică. Şi concluziile raportului comisiei speciale se aduc la cunoştinţa publică. Acestea, precum şi cererea preşedintelui României se comunică imediat de către Administraţia Prezidenţială mijloacelor de informare în masă.

Dacă membrul Guvernului pentru care Preşedintele României a cerut urmărirea penală este deputat sau senator, ministrul justiţiei sau, după caz, primul-ministru va solicita Camerei competente să declanşeze procedura de adoptare a cererii de începere a urmăririi penale.

Sesizările aflate în curs de soluţionare şi pentru care nu s-a întocmit raportul vor fi preluate de comisia specială constituită
potrivit prevederilor noii ordonanţe de urgenţă.

În cazul lui Remeş, care nu este parlamentar, nu mai este necesar şi avizul Parlamentului, dar trebuie numită noua Comisie specială.

Tot noua comisie va face rapoarte şi în cazurile miniştrilor Tudor Chiuariu şi Paul Păcuraru, dar şi pentru fostul premier Adrian Năstase şi foştii membrii ai Guvernului Miron Mitrea, Victor Babiuc, Zsolt Nagy şi Codruţ Şereş.

Contactat de agenţia MEDIAFAX, consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, nu a putut preciza ce se va întâmpla cu cererea în cazul lui Remeş, dat fiind faptul că în acest moment comisia în vechea componenţă a fost desfiinţată prin această ordonanţă de urgenţă.

Tot noua ordonanţă precizează că preşedintele României este sesizat pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului de către primul-ministru sau procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă sesizarea este făcută de procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acesta îl va informa concomitent şi pe primul-ministru.

Astfel, procurorul şef al DNA nu mai poate adresa cereri de urmărire penală şefului statului şi trebuie să le trimită procurorului general al României.

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a solicitat, luni, avizul pentru declanşarea urmăririi penale a ministrului Agriculturii Traian Remeş, pentru trafic de influenţă.

"În temeiul prevederilor art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12, art. 16 alin. 1 şi 2 şi art. 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, republicată şi modificată, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a sesizat pe Preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Remeş Decebal Traian, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prevăzută de art. 257 din Codul penal, în dosarul nr. 157/P/2007 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată într-un comunicat remis, luni, MEDIAFAX, de Biroul de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conform dispoziţiilor art. 16 din Legea nr.115/1999, astfel cum a fost modificată prin OUG nr.95 din 4 octombrie 2007, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a informat pe primul - ministru cu privire la sesizarea adresată preşedintelui României, potrivit sursei citate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici