Curtea Supremă a SUA va audia la 25 martie cazul lui Mohammad Munaf

Curtea Supremă a Statelor Unite va audia în data de 25 martie cazul lui Mohammad Munaf, condamnat la moarte în Irak pentru răpirea a trei ziarişti români şi aflat încă în custodia forţelor americane.

1 afișare
Imaginea articolului Curtea Supremă a SUA va audia la 25 martie cazul lui Mohammad Munaf

Curtea Supremă a SUA va audia la 25 martie cazul lui Mohammad Munaf

Curtea Supremă urmează să decidă dacă oficialii militari pot aresta şi deţine un cetăţean american, fără proces, în baza calităţii lor de "agenţi" ai unei entităţi multinaţionale şi dacă aceştia pot preda un cetăţean american unui alt guvern, în condiţiile în care acesta riscă să fie torturat şi ucis, se arată într-un comunicat al Brennan Center for Justice.

Centrul Brennan şi MacArthur Center for Justice au depus joi la Curtea Supremă un dosar în care solicită revizuirea judiciară şi o petiţie Habeas Corpus pentru Mohammad Munaf şi Shawqi Omar. Ambele cazuri urmează să fie audiate în data de 25 martie.

"Guvernul solicită aici un permis pentru a încălca libertăţile de bază ale cetăţenilor americani", a afirmat Aziz Huq, director de proiect la Centrul Brennan.

Shawqi Omar este un cetăţean american arestat de forţele americane în Irak în 2004, transferat în mai multe baze americane din Orientul Mijlociu şi torturat. Guvernul american afirmă că, deoarece războiul din Irak s-a desfăşurat sub auspiciile ONU, tribunalele americane nu au jurisdicţie în acest caz.

Mohammad Munaf, cetăţean irakiano-american, este reţinut de forţele americane din Irak şi a fost judecat şi condamnat de un tribunal irakian pentru rolul jucat în răpirea ziariştilor români. În cazul în care va fi predat guvernului irakian, el urmează să fie executat, dar autorităţile americane declară că tribunalele din SUA nu au jurisdicţie nici asupra acestui caz.

Centrul Brennan a depus petiţii Habeas Corpus pentru Omar şi Munaf în 2005 şi, respectiv, 2006. Până în ianuarie 2008, la o lună după ce Curtea Supremă a acceptat să audieze cazul, cei doi nu au avut acces la avocaţi americani.

Munaf nu poate fi predat autorităţilor irakiene, cel puţin până la examinarea cazului său de către Curtea Supremă a Statelor Unite. Centrul Brennan reprezintă apărarea lui Munaf şi are ca scop aducerea acestuia în faţa unei instanţe americane, în virtutea faptului că acesta este cetăţean american.

Administraţia americană a refuzat, până în prezent, dreptul acestuia de a fi judecat de un tribunal american, argumentând că, deşi este deţinut de forţele americane din Irak, el se află în custodia Forţei Multinaţionale din această ţară.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi, în 28 martie 2005, în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de aceştia timp de 55 de zile şi a fost arestat de armata americană, după eliberarea lor, fiind bănuit de complicitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici