DNA: Ristea Priboi scos de sub urmărire într-un dosar, dar cercetat în continuare în cazul Năstase

Ristea Priboi, fost deputat PSD şi fost ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii Externe, a fost scos de sub urmărire penală de procurorii anticorupţie în dosarul privind o evaziune fiscală de 2,2 milioane de euro, unde au fost inculpaţi funcţionari de la Direcţia de Finanţe Publice Dolj.

143 afișări
Imaginea articolului DNA: Ristea Priboi scos de sub urmărire într-un dosar, dar cercetat în continuare în cazul Năstase

DNA: Ristea Priboi scos de sub urmărire într-un dosar, dar cercetat în continuare în cazul Năstase (Imagine: Mediafax Foto)

Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a comunicat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că este continuată activitatea de urmărire penală faţă de Ristea Priboi pentru complicitate la infracţiunile de luare de mită şi dare de mită, parte din dosar disjunsă din cazul în care au fost deferiţi justiţiei fostul premier Adrian Năstase şi fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu.

"La data de 28 noiembrie 2007, procurorii anticorupţie au dispus - în temeiul art. 249 al. 1 rap. la art. 11 pct. 1 lit. b şi art. 10 lit. d Cod de procedură penală, scoaterea de sub urmărirea penală faţă de Ristea Priboi (învinuit pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată). Din probele administrate nu s-a conturat cu certitudine remiterea efectivă de către denunţător a unor sume de bani sau a altor foloase materiale către Ristea Priboi şi nici nu rezultă îndeplinirea scopului pentru care banii sau foloasele materiale ar fi fost date", a informat DNA, răspunzând unei întrebări referitoare la stadiul dosarului de evaziune în care era vizat şi fostul ofiţer SIE.

Fostul deputat PSD Ristea Priboi a fost pus oficial sub acuzare în aprilie 2006, într-un dosar în care apărea şi numele omului de afaceri Genică Boerică.
Ristea Priboi, fost deputat PSD şi fost ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii Externe, este învinuit de procurorii anticorupţie de obţinerea ilegală a unor bunuri de la omul de afaceri craiovean Genică Boerică. Legătura dintre cei doi a fost pe larg comentată de ziarele craiovene, care relatau despre faptul că politicianul, care era membru în consiliul de administraţie al SIF Oltenia, ar fi fost de acord să-i ofere lui Boerică o împuternicire pentru pachetul de acţiuni pe care SIF-ul îl deţinea la o firmă.

Împuternicirea s-ar fi dat în condiţii nelegale, Boerică (arestat timp de doi ani pentru o fraudă prin restituire ilegală de TVA în valoare de 135 miliarde de lei vechi, eliberat în august 2006 - n.r.) primind astfel 71 la sută din acţiunile firmei Bachus şi reuşind să obţină o decizie de vânzare a activelor acesteia. Prejudiciul a fost estimat la 80 de miliarde de lei vechi (2,2 milioane de euro).

În ceea ce priveşte dosarul penal care s-a constituit ca urmare a disjungerii dispuse în cauza privindu-i pe Năastase şi Melinescu, DNA a precizat că "se continuă activitatea de urmărire penală faţă de Ristea Priboi pentru complicitate la infracţiunile de luare de mită şi dare de mită", adăugând că acesta "nu a fost dat în urmărire naţională sau internaţională".

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, scrie pe blog-ul său că a vorbit, miercuri dimineaţă, cu Ristea Priboi, care i-a spus că nu a dat nicio declaraţie la DNA, deoarece apărătorul său este internat într-un spital.

"De dimineaţă, am vorbit cu Priboi, cu care nu mai vorbisem de multă vreme (...). În chestiunea vizitei la DNA, Ristea Priboi mi-a spus că nu a dat nicio declaraţie, deoarece apărătorul său, avocatul Manea Drăgulin, este în spital, în urma unei operaţii", scrie Adrian Năstase.

Cotidianul "România Liberă" scrie, în ediţia de miercuri, că fostul colonel de Securitate Ristea Priboi s-a prezentat la Direcţia Anticorupţie, unde a dat declaraţii în dosarul în care Adrian Năstase este acuzat că ar fi dat mită pentru distrugerea unor documente care o incriminau pe soţia sa de spălarea a 400.000 de dolari. Potrivit unor surse extrajudiciare, Priboi ar fi confirmat faptul că ar fi primit de la Ioan Melinescu, membru al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, "lucrarea nr. S3439/1999, care o viza pe Năstase Daniela", mai scrie ziarul citat.

Ristea Priboi a fost fotografiat în public la spectacolul susţinut de Harlem Globetrotters la Bucureşti, săptămâna trecută.

Completul de nouă judecători al instanţei supreme va dezbate, în 14 aprilie, recursul la decizia de restituire la Direcţia Naţională Anticorupţie a dosarului "Mătuşa Tamara", în care au fost trimişi în judecată Adrian Năstase şi Ioan Melinescu.

În acest dosar, Adrian Năstase a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii mai 2007, alături de Ioan Melinescu, fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în legătură cu depunerea unei sume de bani de către Tamara Cernasov în contul Danei Năstase.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Adrian Năstase este acuzat de dare de mită, iar Ioan Melinescu de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii.

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Ristea Priboi nu a fost audiat încă de procurorii anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici