Dosarul lui Năstase, discutat la începutul lui septembrie

Instanţa supremă urmează să ia, în 7 septembrie, o hotărâre cu privire la cazul Zambaccian, ca urmare a reprimirii dosarului după ce, la începutul lunii iulie, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate invocată de fostul premier Adrian Năstase privind răspunderea ministerială.

3 afișări
Imaginea articolului Dosarul lui Năstase, discutat la începutul lui septembrie

Dosarul Zambaccian va fi luat în discuţie la începutul luiseptembrie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie sã pună în aplicare decizia Curţii Constituţionale care este obligatorie şi general valabilă.

Avocatul lui Adrian Năstase, Gheorghe Diaconescu, explica, după pronunţarea Curţii Constituţionale, că judecătorii instanţei supreme pot hotărî ori încetarea procesului penal, ori trimiterea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru îndeplinirea condiţiilor privind sesizarea legală care au determinat invocarea excepţiei de neconstituţionalitate a articolului 23, alineatele 2 şi 3 din legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială.

Procesul de corupţie în care este inculpat fostul premier Adrian Năstase a fost suspendat, în 22 martie, după ce instanţa supremă a admis trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru examinarea excepţiilor de neconstituţionalitate a articolului 23 alineatele 2 şi 3 din Legea 115/1995 privind răspunderea ministerială.

Articolul în speţă arată că urmărirea penală şi judecarea foştilor membri ai Guvernului, pentru infracţiunilor comise în timpul exercitării funcţiei se efectuează potrivit dreptului comun.

Totodată, în articolul 23 se arată că prevederile de ordin procedural nu se aplică foştilor membri ai Guvernului "în nicio situaţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici