EXCLUSIV: ICCJ: Pedepsele şi măsurile educative pot fi contopite în cazul infractorilor minori

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au stabilit că pedepsele şi măsurile educative aplicate minorilor pot fi contopite, fiind aplicabile, astfel, prin analogie, prevederile Codului penal referitoare la pedeapsa principală în cazul concursului de infracţiuni.

52 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: ICCJ: Pedepsele şi măsurile educative pot fi contopite în cazul infractorilor minori

EXCLUSIV: ICCJ: Pedepsele şi măsurile educative pot fi contopite în cazul infractorilor minori

Secţiile Unite au fost sesizate de procurorul general al României cu un recurs în interesul legii referitor la aplicabilitatea dispoziţiilor articolului 449 din Codul de procedură penală în caz de concurs de infracţiuni săvârşite de un minor căruia i-au fost aplicate atât pedeapse, cât şi măsuri educative.

Articolul 449 din Codul de procedură penală arată că "pedeapsa pronunţată poate fi modificată, dacă la punerea în executare a hotărârii sau în cursul executării pedepsei se constată, pe baza unei alte hotărâri definitive, existenţa vreuneia dintre următoarele situaţii: concursul de infracţiuni, recidiva sau acte care intră în componenţa aceleiaşi infracţiuni".

Contopirea pedepselor în cazul concursului de infracţiuni este reglementată în articolul 34 din Codul penal în care nu se prevede expres situaţia contopirii pedepselor cu măsurile educative.

Din acest motiv, în practica judiciară, problema contopirii pedepselor şi a măsurilor educative în cazul infractorilor minori a fost interpretată diferit.

Unele instanţe au apreciat că, în condiţiile în care articolul 34 din Codul penal nu face referire expresă la măsurile educative, acestea nu pot fi contopite cu pedepsele în cazul minorilor.

Alte instanţe au apreciat contrariul, punctul de vedere fiind împărtăşit şi de Secţiile Unite ale instanţei supreme, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial numărul 763 din 12 noiembrie.

În motivarea deciziei, judecătorii explică faptul că, în timp ce pedepsele au rol coercitiv, măsurile educative au unul reeducativ. Astfel, ţinând cont de gravitatea faptei penale şi de nivelul de dezvoltare a minorului, pedepsele nu pot fi aduse la îndeplinire în cazul acestuia decât în cadrul unui sistem complex de reeducare, potrivit judecătorilor ICCJ.

De asemenea, potrivit interpretării magistraţilor instanţei supreme, în ipoteza infracţiunilor concurente, unele pedepsite cu închisoarea, iar altele, cu măsuri educative, trebuie să se ţină cont că ambele tipuri de sancţiuni urmăresc reeducarea minorului şi se dispun ca urmare a săvârşirii unei fapte penale de către minor.

Astfel, în aceste situaţii, devin aplicabile prevederile articolului 34 din Codul penal, fiind aplicată sancţiunea cea mai grea, conchide instanţa supremă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici