Garry Kasparov, condamnat la cinci zile de închisoare

Fostul campion mondial de şah devenit lider al opoziţiei ruse, Garry Kasparov, a fost condamnat sâmbătă la cinci zile de închisoare pentru organizarea unei manifestaţii neautorizate şi refuzul de a se supune ordinelor poliţiei.

2 afișări
Imaginea articolului Garry Kasparov, condamnat la cinci zile de închisoare

Garry Kasparov, condamnat la cinci zile de închisoare, după demonstraţia de la Moscova

Kasparov a calificat condamnarea sa drept "nefondată". "Am fost arestat după ce manifestaţia se încheiase deja", a declarat el pentru presă.

"Este de neconceput ce s-a întâmplat la tribunal. Au existat încălcări grave ale procedurilor şi voi face, desigur, apel", a adăugat Kasparov în declaraţii transmise de postul de radio Ecoul Moscovei, după anunţarea deciziei.

"Nu se poate vorbi despre justiţie. Puterea încearcă pur şi simplu să-i sperie pe oameni", a mai spus el, îndemnându-şi susţinătorii "să nu cedeze în faţa fricii".

Avocata sa, Olga Mihailova, a precizat că el era deţinut, duminică, la sediul poliţiei din Moscova, unde ea se pregătea să îl viziteze.

Colaboratorii lui Kasparov din cadrul coaliţiei sale, Cealaltă Rusie, declaraseră anterior că nu ştiu unde este deţinut acesta.

Poliţia din Moscova, contactată de AFP, a declarat că "nu este autorizată" să confirme informaţia.

Mihailova a precizat că a depus plângere pentru a contesta condamnarea clientului său, acuzat că ar fi organizat un marş în direcţia Comisiei Electorale Centrale, la încheierea mitingului de la Moscova. Numai mitingul fusese autorizat, nu şi marşul pe străzile Moscovei.

Kasparov a fost reţinut sâmbătă, la Moscova, alături de alte circa 40 de persoane, la încheierea unei manifestaţii anti-Putin, în timp ce se îndrepta spre Comisia electorală centrală, cu o săptămână înaintea alegerilor legislative de la 2 decembrie. El tocmai făcea cale întoarsă pe o stradă din centrul oraşului, când a fost pus la zid de un grup de poliţişti, apoi urcat cu forţa într-un autobuz al poliţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici