Video Hayssam rămâne cu pedeapsa de 20 de ani de închisoare (video ProTv)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecătorii respingând recursul promovat de avocaţii sirianului, care ceruseră rejudecarea procesului.

1 afișare

Instanţa supremă a respins recursul lui Omar Hayssam ca nefondat, astfel că acesta rămâne cu condamnarea de 20 de ani de închisoare dată de Curtea de Apel Bucureşti. Totodată, instanţa l-a obligat pe omul de afaceri sirian la plata a 300 de lei cheltuieli judiciare.

Avocata lui Omar Hayssam, Alice Drăghici, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că nu vrea să comenteze decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar că se temea de o astfel de soluţie. Ea a mai arătat că decizia în acest dosar nu se putea baza numai pe declaraţii de martori, în sensul în care toţi martorii în acest dosar ar fi dat declaraţii care erau pe lângă obiectul cauzei.

Întrebată dacă a ţinut legătura cu Omar Hayssam sau cu familia lui, avocata a arătat că nu a fost niciodată o apropiată a familiei acestuia, iar cu el nu a vorbit.

Apărătoarea lui Hayssam a mai arătat că acele declaraţii trimise de omul de afaceri în scris şi care sunt ataşate la dosarul cauzei nu erau spectaculoase, dar erau detaliate şi explicau pe larg situaţia de fapt.

Procesul omului de afaceri sirian Omar Hayssam s-a încheiat luni, decizia în aecst dosar fiind pronunţată miercuri.

Avocaţii sirianului au cerut, la termenul de luni, casarea deciziei instanţei Curţii de Apel Bucureşti şi trimiterea dosarului pentru rejudecare. Apărătorii lui Hayssam au mai solicitat instanţei ca în cazul în care nu admite rejudecarea dosarului, să schimbe încadrarea juridică a faptelor în cazul lui Omar Hayssam.

Totodată, avocaţii au arătat că instanţa de fond nu a dat o decizie finală legală în acest dosar, întrucât nu au administrat aproximativ 24 de probe care constau în audierea unor martori importanţi, participanţi la evenimentele din perioada în care cei trei jurnalişti români au fost răpiţi în Irak.

În 13 iunie 2007, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a aplicat două pedepse în cazul lui Omar Hayssam, respectiv 20 de ani pentru acte de terorism şi 15 pentru infracţiuni la Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, acuzatul urmând să execute pedeapsa cea mai mare.

Iniţial, în acest proces, Omar Hayssam a fost acuzat alături de Mohammad Munaf (ghidul celor trei jurnalişti români în Irak, condamnat, în primă instanţă, la Bagdad la moarte prin spânzurare) de iniţiere, constituire şi sprijinirea unei asocieri în scopul săvârşirii de acte de terorism prevăzute de articolul 35 din Legea 535/2004.

În 26 aprilie 2006, instanţa Curţii de Apel Bucureşti stabilise judecarea lui Omar Hayssam în stare de libertate, pe motive medicale, sirianul părăsind România la sfârşitul lunii iunie.

În septembrie anul trecut, soţia lui Hayssam a obţinut o hotărâre judecătoarească prin care i s-a permis, împreună cu cei şapte copii ai sirianului, să părăsească România, pentru o perioadă determinată, pentru a merge la bunici, ei ajungând în Siria, de unde nu s-au mai întors.

Omar Hayssam este dat în urmărire internaţională în toate cele 186 de state afiliate OIPC Interpol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici