Judecarea contestaţiei SRI în procesul cu Dinu Patriciu, amânată

Începerea judecării contestaţiei Serviciului Român de Informaţii la sentinţa instanţei inferioare prin care era obligat să plătească daune morale de 50.000 de lei omului de afaceri Dinu Patricia a fost amânată, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, până la data de 20 noiembrie.

2 afișări
Imaginea articolului Judecarea contestaţiei SRI în procesul cu Dinu Patriciu, amânată

Judecarea contestaţiei SRI în procesul cu Dinu Patriciu, amânată

La termenul de marţi, avocatul lui Dinu Patriciu a depus la dosar întâmpinarea, iar instanţa Curţii de Apel Bucureşti a pus în vedere acestuia să-şi plătească integral taxa de timbru judiciar. Totodată, instanţa a dispus Serviciului Român de Informaţii (SRI) să plătească taxa de timbru judiciar, motivând că nu se regăseşte printre persoanele juridice care beneficiază de scutire la plată. SRI nu era avertizat prin citaţie că trebuie să achite această taxă.

La jumătatea lunii februarie a anului trecut, avocaţii lui Dinu Patriciu depuneau, la Tribunalul Bucureşti, o plângere împotriva SRI cu privire la interceptarea timp de mai mulţi ani a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri.

În plângere, avocaţii au apreciau că ascultarea posturilor telefonice s-a făcut cu "încălcarea gravă, repetată şi iresponsabilă a legii procedurale în vigoare, respectiv a Codului de procedură penală şi a Legii siguranţei naţionale", precizau avocaţii Rompetrol, care au cerut daune morale şi reputaţionale de un milion de dolari.

În 11 mai, Tribunalul Bucureşti a stabilit că lui Dinu Patriciu i-a fost încălcat dreptul la viaţă initmă, prevăzut de articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, motiv pentru care a obligat SRI la plata de daune morale de 50.000 de lei.

Pe de altă parte instanţa nu a admis capătul de cerere privind interceptarea sistemului informatic al SC Rompetrol SA. În acest caz, magistraţii au decis că nu există "nici un mijloc de dovadă" pentru a demonstra că a fost accesat neautorizat sistemul informatic.

Tribunalul Bucureşti a dispus, de asemenea, ca SRI să plătească cheltuieli de judecată de aproximativ 2.000 de lei.

SRI a atacat cu apel sentinţa, acelaşi demers făcându-l SC Rompetrol SA şi Dinu Patriciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici