Judecătorii şi procurorii suspendă activitatea din cauza modificărilor pensiilor speciale. Ciolacu, Ciucă şi Gorghiu, întrevedere la Guvern cu preşedintele CSM

  • Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, se întâlnesc, marţi, la Palatul Victoria, cu preşedintele CSM, Daniel Grădinaru, pentru a discuta despre modificarea pensiilor speciale.
  • Judecătorii de la mai multe instanţe, inclusiv Curtea de Apel Bucureşti şi Curtea de Apel Alba Iulia, suspendă activitatea nemulţumiţi de modificarea pensiilor de serviciu.
3200 afișări
Imaginea articolului Judecătorii şi procurorii suspendă activitatea din cauza modificărilor pensiilor speciale. Ciolacu, Ciucă şi Gorghiu, întrevedere la Guvern cu preşedintele CSM

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, se întâlnesc, marţi, la Palatul Victoria, cu preşedintele CSM, Daniel Grădinaru, pentru a discuta despre modificarea pensiilor speciale.

Judecătorii de la mai multe instanţe, inclusiv Curtea de Apel Bucureşti şi Curtea de Apel Alba Iulia, suspendă activitatea nemulţumiţi de modificarea pensiilor de serviciu. Ei vor judeca doar cauzele urgente.

Astfel, în timpul protestului care va începe miercuri, în materie civilă vor fi judecate următoarele cauze: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecţie, iar în materie penală: cauzele în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauzele în materia executării pedepsei (primă instanţă şi căi de atac), verificare măsuri asiguratorii.

„Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaş de cauze, incompatibilităţile şi interdicţiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei. Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare”, spun judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit acestora, pensia judecătorilor, „de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public”, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit „niciun argument rezonabil” pentru a o elimina.

Reacţia ministrului Justiţiei

„Ministerul Justiţiei respectă dreptul magistraţilor la liberă exprimare, dar porneşte de la premisa că dialogul este soluţia rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depăşească salariul este unul moral. Societatea românească aşteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”, spune Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei afirmă că proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie.

„Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanţii profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiţiei) sunt paşi prealabili parcurşi de Ministerul Muncii în vederea obţinerii unei soluţii agregate şi materializate în proiectul de lege menţionat”, adaugă ministrul Alina Gorghiu.

Ministerul Justiţiei subliniază necesitatea identificării unor soluţii de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, şi cel al asigurării funcţionalităţii şi eficienţei sistemului judiciar, a calităţii actului de justiţie privit ca serviciu public.

„MJ îşi reafirmă deschiderea către colaborare şi dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.

Procurorii din Bucureşti îşi suspendă activitatea

 Procurorii din parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi judecătoriile de sector îşi suspendă activitatea pe termen nelimitat, „având în vedere iminenţa adoptării unor modificări radicale ale condiţiilor de acordare a pensiei de serviciu a magistraţilor”.

Procurorii transmit că protestul va dura până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici