Ministrul Justiţiei, reacţie la decizia unor instanţe judecătoreşti de încetare a activităţii

Ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, spune că respectă dreptul magistraţilor la libera exprimare, după ce mai multe instanţe din ţară au decis încetarea activităţii din cauza nemulţumirii legate de pensiile de serviciu, dar spune că porneşte de la premisa că problemele se pot soluţiona prin dialog.

5255 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, reacţie la decizia unor instanţe judecătoreşti de încetare a activităţii

Ministrul Justiţiei, reacţie la decizia unor instanţe judecătoreşti de încetare a activităţii

„Ministerul Justiţiei respectă dreptul magistraţilor la liberă exprimare, dar porneşte de la premisa că dialogul este soluţia rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depăşească salariul este unul moral. Societatea românească aşteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”, spune Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei afirmă că proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie.

„Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanţii profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiţiei) sunt paşi prealabili parcurşi de Ministerul Muncii în vederea obţinerii unei soluţii agregate şi materializate în proiectul de lege menţionat”, adaugă ministrul Alina Gorghiu.

Ministerul Justiţiei subliniază necesitatea identificării unor soluţii de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, şi cel al asigurării funcţionalităţii şi eficienţei sistemului judiciar, a calităţii actului de justiţie privit ca serviciu public.

„MJ îşi reafirmă deschiderea către colaborare şi dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.

Judecătorii de la mai multe instanţe, inclusiv Curtea de Apel Bucureşti şi Curtea de Apel Alba Iulia, suspendă activitatea nemulţumiţi de modificarea pensiilor de serviciu. Ei vor judeca doar cauzele urgente. Astfel, în timpul protestului care va începe miercuri, în materie civilă vor fi judecate următoarele cauze: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecţie, iar în materie penală: cauzele în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauzele în materia executării pedepsei (primă instanţă şi căi de atac), verificare măsuri asiguratorii.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici