Kovesi: Avocaţii să-şi dorească un procuror profesionist

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, sâmbătă, la Congresul avocaţilor, că avocaţii trebuie să-şi dorească un procuror profesionist, iar procurorii un avocat bine pregătit, pentru a evita erorile judiciare.

13 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Avocaţii să-şi dorească un procuror profesionist

Kovesi: Avocaţii să-şi dorească un procuror profesionist (Imagine: Mediafax Foto)

"Pentru că un avocat bine pregătit ne ajută să evităm erorile judiciare, ne ajută să ne ridicăm standardele profesionale", a argumentat Kovesi.

Şeful Ministerului Public a afirmat că, între avocaţi şi procurori, câteodată există adversitate, în sens procedural, dar niciodataă nu vor fi inamici, atâta vreme cât şi unii şi alţii rămân în sfera legalităţii şi a deontologiei.

"Legislaţia actuală ne aduce, de cele mai multe ori, în situaţii neclare. Justiţia trebuie să fie predictibilă, ca să vorbim de egalitate în faţa legii. La stări de fapt identice, trebuie să avem soluţii identice", a declarat Kovesi, ea subliniind că este necesar ca toţi cei din sistem să depună efort pentru uniformizarea practicii judiciare.

Kovesi a pledat pentru respectarea principiului egalităţii armelor şi garantării dreptului la apărare, motiv pentru care le-a solicitat procurorilor ca aceste principii să reprezinte o prioritate în activitatea magistraţilor.

"Pentru a avea o justiţie modernă, este necesar să avem un sistem de bune practici, respectate de toate corpurile profesionale implicate în actul de justiţie şi, nu în ultimul rând, conştientizarea de fiecare particpant la actul de justiţie a rolului care-i revine. Acest element presupune, în primul rând, o schimbare a mentalităţilor, un proces care, din punctul meu de vedere, este mai dificil decât schimbarea legilor sau înfiinţarea unei instituţii", a precizat procurorul general.

Ea adăugat că se întâmplă uneori, în faza de urmărire penală, ca atât avocaţii, cât şi procurorii, să fie adversari, în activitatea cărora se pot găsi breşe. În acest context, Kovesi a susţinut că, dacă se doreşte ca cele două categorii să fie profesioniste, trebuie schimbată această abordare.

Kovesi a anunţat că, pentru a crea un cadru de comunicare cu avocaţii, s-a identificat soluţia tehnică astfel că fiecare apărător va primi, pe mail, conţinutul recursurilor în interesul legii pe care procurorul general le va promova.

Congresul avocaţilor se desfăşoară, sâmbătă şi duminică, la Costineşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici