Magistraţii cer Consiliului Superior al Magistraturii şi ministerului măsuri anti-COVID-19 în instanţe şi parchete

  • Uniunea naţională a judecătorilor din România (UNJR), Asociaţia magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecatorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Asociaţia procurorilor din România (APR) cer Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei să adopte de urgenţă o strategie comună şi unitară de combatere a pandemiei de COVID-19 în instanţe si parchete, în condiţiile creşterii accentuate a riscului de contaminare.
1041 afișări
Imaginea articolului Magistraţii cer Consiliului Superior al Magistraturii şi ministerului măsuri anti-COVID-19 în instanţe şi parchete

Magistraţii cer Consiliului Superior al Magistraturii şi ministerului măsuri anti-COVID-19 în instanţe şi parchete

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de UNJR, AMR, AJADO şi APR, unele instanţe se află deja în situaţii limită din cauza lipsei de personal, ca urmare a îmbolnăvirilor şi a contactelor directe cu persoanele îmbolnăvite, ce au determinat măsuri de izolare şi carantinare.

„În prezent nu există un cadrul legal special, care să permită adoptarea unor măsuri procedurale derogatorii de la dreptul comun pe perioada crizei sanitare generate de pandemia COVID-19. De asemenea, până în prezent nu a fost adoptată o strategie unitară la nivelul sistemului judiciar, de combatere a efectelor pandemiei în instanţe şi parchete, acestea fiind nevoite să se descurce pe cont propriu. Măsurile luate de instanţe şi parchete au fost diferite şi au depins nu doar de abilităţile manageriale ale conducătorilor lor, ci şi de factori externi, precum creşterea procentului de infectare a populaţiei, volumul de activitate, resursele umane disponibile, condiţiile de muncă sau gradul de implicare şi disponibilitatea din partea altor instituţii ale statului cu competenţe precise, în special a Direcţiei de Sănătate Publică”, se arată în comunicatul transmis de asociaţiile magistraţilor.

A crescut volumul de muncă în instanţe

Potrivit acestora, după starea de urgenţă, toate dosarele suspendate pe o perioadă de 2 luni au fost repuse pe rol, adăugându-se celor înregistrate în aceeaşi perioadă şi celor generate de măsurile luate de autorităţi în pandemie. Ca atare, volumul de muncă a crescut, fiind mai mare decât cel normal, iar acesta trebuie gestionat, în lipsa oricăror derogări, ca şi cum situaţia de fapt ar fi una normală.

„Din păcate, însă, situaţia nu este deloc una normală, ci una excepţională, ce se agravează de la o zi la alta, iar atitudinea de ignorare a acesteia, atât de către Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi de către Ministerul Justiţiei, este intolerabilă, lăsând întreaga povara a consecinţelor pandemiei şi întreaga responsabilitate la nivelul instanţelor şi parchetelor, al conducerilor acestora, al judecătorilor, procurorilor, grefierilor, personalului in general”, se mai arată în comunicat

Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor juridice, prin susţinerea unei strategii de tipul “fiecare pe cont propriu”, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei „s-au derobat de responsabilităţile ce le revin, afectând în acest mod nu doar buna desfăşurare a activităţii în instanţe si parchete, ci si dreptul de acces la justiţie în condiţii de egalitate şi de siguranţă al miilor de cetăţeni citaţi în fiecare zi la instanţe şi parchete”, se mi arată în comunicat.

În lipsa oricărui cadru administrativ şi legal specific situaţiei şi în condiţiile în care numărul îmbolnăvirilor judecătorilor, procurorilor, personalului auxiliar şi conex, funcţionarilor publici creşte de la o zi la alta, fiecare instanţă sau parchet ia măsurile pe care le consideră potrivite, în limita posibilităţilor concrete de care dispune în situaţia dată, creând, însă, în acest mod, instabilitate, incertitudine şi lipsa egalităţii în faţa legii.

Unele instanţe vor suspenda judecata speţelor neurgente

Potrivit asociaţiilor citate, unele instanţe au anunţat deja suspendarea judecării cauzelor cu excepţia celor urgente, în alte instanţe se preschimbă termene sau se acordă termene lungi de judecată ori, dimpotrivă, se gestionează în continuare şedinţe cu zeci pe dosare pe fiecare termen.

Instanţele şi parchetele mici sunt in mod deosebit afectate, deoarece îmbolnăvirea personalului, şi aşa în număr redus, pune în pericol pur şi simplu posibilitatea de funcţionare a acestora, mai spun cei din asociaţiile magistraţilor.

De asemenea, mai spun asociaţiile, lipsa unui protocol între Ministerul Justiţiei şi Direcţia de Sănătate Publică privind anchetele epidemiologice şi strategia de testare în instanţe şi parchete a creat grave sincope în cooperarea dintre DSP şi instanţe.

„Efectele pandemiei afectează atât personalul din justiţie, cât şi pe cei care au contact cu aceştia – judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar, conex, funcţionari publici, avocaţi, cetăţeni – fiind, aşadar, imperativă dezvoltarea unei strategii comune care să cuprindă cadrul de acţiune şi liniile directoare pentru măsurile specifice la nivel local. Ca atare, solicitările noastre sunt îndreptăţite, atât din perspectiva dreptului la sănătate al personalului instanţelor şi parchetelor, al cetăţenilor ce se prezintă la sediile acestora, cât şi a respectării principiilor pe care trebuie să se fundamenteze organizarea judiciară”, mai spun asociaţiile mgistraţilor.

Ce cer asociaţiile

Asociaţiile semnatare solicită Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei să adopte de urgenţă o strategie comună de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 în instanţe şi parchete, să aibă un dialog constant cu instanţele şi parchetele pe această temă şi să ia toate măsurile necesare pentru a le ajuta, unele dintre acestea fiind deja în situaţii limită.

În acelaşi timp, asociaţiile semnatare îşi exprimă disponibilitatea de a sprijini în orice mod posibil toate eforturile în acest sens.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici