Ministerul Justiţiei: Cadrul normativ privind cooperarea judiciară internaţională a fost îmbunătăţit

Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Legea modifică, între altele, dispoziţii legale în materia mandatului european de arestare.

126 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei: Cadrul normativ privind cooperarea judiciară internaţională a fost îmbunătăţit

Prin acest proiect, Ministerul Justiţiei a urmărit, în primul rând, eficientizarea cooperării judiciare, ca urmare a unor situaţii constatate în practică, precum şi facilitarea activităţii tuturor autorităţilor implicate.

„Concret, proiectul modifică anumite dispoziţii legale în materia mandatului european de arestare, în scopul armonizării cu legislaţia UE. De asemenea, se aduc modificări ale unor dispoziţii în materia extrădării, pentru a fi puse în acord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, care a constatat neconstituţionalitatea unor texte din Legea nr. 302/2004 (Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 359 pronunţată în şedinţa din 26 mai 2022). Totodată, a fost avută în vedere crearea unor proceduri de revizuire a hotărârii pronunţate în materia extrădării, în cazul în care Curtea Europeană a drepturilor omului constată o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale în procedura de extrădare”, transmite, într-un comunicat de presă, Ministerul Justiţiei..

De asemenea, luând în considerare contextul actual, în care numărul de refugiaţi care au intrat pe teritoriul României a crescut semnificativ, crescând totodată şi numărul de cereri de acordare a protecţiei internaţionale, au fost modificate şi completate dispoziţiile legale care reglementează situaţia solicitanţilor de azil şi beneficiarilor statutului de refugiat sau ai protecţiei subsidiare în România în procedura extrădării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici