Parchetul, solicitat să verifice dacă Iliescu a fost militar

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, vineri, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să verifice în arhivele fostei Securităţi, dacă fostul preşedinte Ion Iliescu a avut calitatea de militar, la o zi după ce au adresat o solicitare similară CNSAS.

1 afișare
Imaginea articolului Parchetul, solicitat să verifice dacă Iliescu a fost militar

Parchetul, solicitat să verifice dacă Iliescu a fost militar

"Vă solicităm ca în temeiul atribuţiilor legale ce vă revin potrivit cadrului juridic actual, să dispuneţi verificarea în Arhivele fostei Securităţi - dosarele aflate la CNSAS sau la alţi purtători de arhive: SIE, MA, SRI, inclusiv aşa-numitele unităţi anti-KGB/GRU, - a unei presupuse calităţi de militar a numitului Iliescu Ion, învinuit în cauzele penale privind Revoluţia şi mineriadele, instrumentate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justitie", se arată într-un comunicat al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, al Alianţei Civice, al Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti şi al Blocului Naţional al Revoluţionarilor - 1989, remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Liderii celor trei organizaţii precizează că au adresat Parchetului instanţei supreme această solicitare în baza celor convenite în cadrul întrâlnirii din 17 iulie a procurorului general adjunct, şeful Secţiei Parchetelor Militare, cel al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică şi reprezentanţi ai societăţii civile din Bucureşti şi Timişoara.

"Reiterăm prezenta cerere având în vedere că, analizând dosarele de cercetare penală, rezultă că numeroşi militari i-au ascultat ordinele date în mod direct sau indirect în perioada infracţionala Decembrie 1989 - Iunie 1990, astfel că din prudenţa procesuală şi din necesitatea de a stabili competenţa de cercetare penală după controversată decizie a membrilor Curţii Constituţionale, se impune a fi verificat la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), dacă nu cumva învinuitul Iliescu Ion avea/are calitate de militar - acesta putând figura, în trecut, ca şi acum, în evidenţa unui serviciu secret militarizat - cu atât mai mult cu cât în intervalul de timp menţionat, din poziţia cunoscută public, învinuitul nu avea prerogativa de a conduce forţe armate ale României", se mai arată în comunicat.

Cu o zi în urmă, aceleaşi organizaţii au cerut Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) printr-un document înregistrat la sediul instituţiei, verificarea fostului preşedinte Ion Iliescu în legătură cu o posibilă calitate de militar a acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici