Preşedintele Samsung, acuzat oficial de evaziune fiscală şi abuz de încredere

Preşedintele Samsung Group, Lee Kun-hee, a fost acuzat, în mod oficial, de evaziune fiscală şi abuz de încredere, dar nu şi de dare de mită, în urma unei investigaţii asupra celei mai mari companii din Coreea de Sud.

22 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Samsung, acuzat oficial de evaziune fiscală şi abuz de încredere

Preşedintele Samsung, acuzat oficial de evaziune fiscală şi abuz de încredere (Imagine: Mediafax Foto)

Pe lângă Lee, alţi nouă directori ai Samsung au fost puşi sub acuzare, dar niciunul dintre aceştia nu va fi arestat.

Procuratura a renunţat la acuzaţia de dare de mită, dar susţine că oficialii grupului au conspirat pentru a ascunde fonduri de 4.500 de miliarde de woni (4,55 mld. dolari) din activele lui Lee şi au colaborat pentru transferarea averii către copiii acestuia.

Investigaţia a durat patru luni şi ar putea contribui la creşterea transparenţei în structura de conducere a Samsung şi apropierea acesteia de standardele internaţionale.

Ancheta a început după ce un fost jurist cu funcţie executivă din cadrul grupului a acuzat membrii conducerii că ar fi ascuns fonduri şi ar fi păstrat o sumă de 200 de milioane de dolari pentru mituirea politicienilor, procurorilor şi a altor oficiali.

"Faptele pentru care au fost acuzaţi sunt delicte grave, având în vedere sumele astronomice implicate şi profiturile obţinute prin evaziune fiscală", a declarat procurorul care instrumentează cazul.

Lee riscă o pedeapsă cu închisoare de la şase ani şi până la condamnare pe viaţă. Analiştii consideră însă că este improbabil ca pedeapsa să fie foarte lungă, întrucât judecătorii evită să condamne şefii de companii, pentru a nu afecta economia ţării.

Reprezentanţii Samsung şi-au cerut scuze, într-un comunicat, pentru "problemele create".

Acţiunile grupului nu au fost afectate de informaţii, iar analiştii consideră că investigaţia va avea ca rezultat creşterea transparenţei grupului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici