Procesele Liiceanu, Tismăneanu, Tapalagă vs. Ziua, România Mare, Tricolorul, la 1 octombrie

Procesele pe care Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu şi Dan Tapalagă le-au intentat publicaţiilor Ziua, România Mare şi Tricolorul pentru "atingerea adusă demnităţii, imaginii şi reputaţiei" prin campanii de presă şi afirmaţii "injurioase" şi "calomnioase" au primul termen la 1 octombrie.

3 afișări
Imaginea articolului Procesele Liiceanu, Tismăneanu, Tapalagă vs. Ziua, România Mare, Tricolorul, la 1 octombrie

Procesele Liiceanu, Tismăneanu, Tapalagă vs. Ziua, România Mare, Tricolorul, la 1 octombrie

Scriitorul Gabriel Liiceanu şi Vladimir Tismăneanu, profesor la Maryland University, fost preşedinte al Comisiei prezidenţiale de analiză a dictaturii comuniste din România au cerut despăgubiri în instanţă - ca "daune morale" - în valoare de câte 300.000 lei şi publicarea hotărârilor judecătoreşti în zece ziare şi reviste, în timp ce jurnalistul Dan Tapalagă a cerut instanţei daune de 30.000 de lei şi publicarea hotărârii judecătoreşti în cotidianul Ziua, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, avocatul Valeriu Stoica, partener fondator la Stoica&Asociaţii, casa de avocatură care îi reprezintă pe cei trei.

Stoica, fost ministru al Justiţiei şi unul dintre liderii PLD, a spus că îi va reprezenta personal în instanţă pe Liiceanu, Tismăneanu şi Tapalagă, procesele urmând să se desfăşoare la Judecătoria Sectorului 1.

Gabriel Liiceanu declara în luna iulie, într-o conferinţă de presă, că acţiunea sa îi vizează pe Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ştefan, Ion Spânu şi Victor Roncea , motivând-o prin faptul că că acest cotidian a pornit o campanie de defăimare la adresa sa după ce a semnat "apelul intelectualilor" pentru susţinerea preşedintelui Traian Băsescu.

Vladimir Tismăneanu declara cu aceeaşi ocazie că acţiunea în instanţă va fi îndreptată împotriva publicaţiilor România Mare şi Tricolorul, dar şi a senatorului PRM Gheorghe Funar, din cauza mai multor materiale "mincinoase" şi "antisemite" împotriva sa. Tismăneanu susţinea că România Mare şi Tricolorul duc o campanie "sistematică" de distrugere a imaginii sale publice. El afirma că, dacă justiţia română nu îi va da satisfacţie se va adresa justiţiei americane, în calitate de cetăţean al Statelor Unite.

În ceea ce-l priveşte pe Dan Tapalagă, acesta spunea, la conferinţa de presă din luna iulie, că acţiunea sa în justiţie se va îndrepta împotriva ziarului Ziua. Jurnalistul a susţinut că numele său a fost utilizat "abuziv" şi "mincinos", pe 14 mai, în Ziua, într-un articol cu titlul "Furt la justiţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici