Raport CE: Modificările la Cpp ar afecta negativ eficienţa anchetelor penale în România

Raportul CE pe tema justiţiei, adoptat luni, avertizează că, în cazul în care vor fi adoptate, modificările la Codul de Procedură Penală "ar afecta substanţial negativ eficienţa anchetelor penale în România în general" precum şi anchetele comune cu alte state membre UE.

1 afișare
Imaginea articolului Raport CE: Modificările la Cpp ar afecta negativ eficienţa anchetelor penale în România

Raport CE: Modificările la Cpp ar afecta negativ eficienţa anchetelor penale în România

Raportul CE pe tema situaţiei justiţiei din România precizează că, "în octombrie 2007, Parlamentul României a adoptat o serie de modificări la Codul de procedură penală şi la Codul penal".

"Legea privind modificările Codului de procedură penală nu a fost încă promulgată de preşedinte, care a trimis-o spre reexaminare. Legea prevede modificări semnificative ale cadrului legislativ pentru anchetarea şi urmărirea în justiţie a proceselor penale", se arată în documentul citat.

Raportul menţionează de asemenea că legea prevede şi "limitarea urmăririi penale, în principiu, la şase luni, precum şi autorizarea percheziţionării, interceptării sau înregistrării comunicaţiilor doar cu informarea prealabilă a suspectului, iar frauda inferioară pragului de nouă milioane de euro ar fi considerată infracţiune minoră, cu o sancţiune maximă de 5 ani de închisoare".

"Dacă vor fi promulgate, aceste modificări ar afecta substanţial negativ eficienţa anchetelor penale în România, în general. Ele ar afecta, de asemenea, anchetele comune împreună cu statele membre, lupta împotriva terorismului şi urmărirea în justiţie a criminalităţii transfrontaliere", menţionează raportul.

"Procuratura nu mai poate utiliza evaluări de natură tehnică efectuate de administraţia fiscală pentru a stabili amploarea prejudiciului", mai precizează documentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici