Recursul lui Băsescu în cazul avertismentului CNCD, judecat în luna mai

Instanţa supremă va judeca, în 8 mai, recursul promovat de preşedintele Traian Băsescu faţă de deciziza Curţii de Apel Bucureşti care a respins ca neîntemeiată contestaţia sa faţă de avertismentul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în cazul jignirii unui reporter TV.

1 afișare
Imaginea articolului Recursul lui Băsescu în cazul avertismentului CNCD, judecat în luna mai

Recursul lui Băsescu în cazul avertismentului CNCD, judecat în luna mai

În 19 mai, preşedintele Traian Băsescu i-a luat prin forţă, telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, de la Antena1, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul "păsărică".

După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, aparatul l-a înregistrat pe Băsescu în timp ce o numea pe jurnalistă "ţigancă împuţită". Înregistrarea respectivă a fost ştearsă. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care a fost făcută publică.

În 23 mai, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să-l sancţioneze pe preşedintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei "ţigancă împuţită" de către şeful statului, la adresa jurnalistei de la Antena 1, este o discriminare.

Şeful statului a contestat decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti, însă, în noiembrie, instanţa a respins contestaţia ca neîntemeiată.

Ulterior, preşedintele declara că va ataca cu recurs hotărârea instanţei şi aceasta demontează acuzaţiile că ar influenţa justiţia.

Băsescu a reproşat faptul că a fost analizată o discuţie privată, purtată cu soţia sa şi care a devenit publică "în alte condiţii", în timp ce interceptările, probele audio şi video în dosarele de criminalitate organizată nu sunt recunoscute.

"În timp ce o înregistrare a unei discuţii private este luată în considerare, iar întâmpinarea făcută la Curtea de Apel Bucureşti este considerată nejustificată, aceeaşi Curte de Apel Bucureşti respinge dosare de criminalitate economică în care nu recunoaşte înregistrări (...). Probabil că se va constata că nu sunt bune nici înregistrările cu domnul Remeş, dar sunt bune cele dintre soţ şi soţie”, a spus Băsescu.

El a refuzat să comenteze decizia instanţei, însă a arătat că instanţa Curţii de Apel a utlizat dublu standard, ca şi CNCD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici