Strămutarea în cazul Tanacu, judecată în 29 iunie la Înalta Curte

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca, în 29 iunie, cererea de strămutare a procesului în care fostul preot Daniel Corogeanu şi cele patru măicuţe de la Mănăstirea Tanacu sunt acuzaţi de uciderea Irinei Cornici.

1 afișare

Cererea de strămutare a fost formulată în 31 mai, când avocaţii fostului preotşi ai celor patru măicuţe au susţinut în faţa Curţii de Apel Iaşi că Biserica are o mare influenţă la Iaşi, fapt care ar putea afecta deciziile magistraţilor care judecă procesul.

Fostul preot Petru Corogeanu de la Mănăstirea din Tanacu, judeţul Vaslui, a fost condamnat, în luna februarie, la 14 ani de închisoare, iar cele patru foste măicuţe au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 şi 8 ani, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, urmată de moartea victimei. În acelaşi timp, instanţa a admis cererea mamei Irinei Cornici şi i-a obligat pe cei cinci la plata unor despăgubiri în solidar cu Episcopia Huşilor, în valoare de 4.700 de lei drept daune civile şi 5.000 de lei daune morale.

La pronunţarea sentinţei, avocatul apărării, Maria Ilisei, a declarat apel pentru fiecare în parte, atât pe parte penală, cât şi pe parte civilă.

Parchetul instanţei supreme i-a acuzat pe preotul Petru Daniel Corogeanu şi pe măicuţele Nicoleta Sofia Arcălianu, Adina Lucia Cepreaga, Simona Bârdănaş şi pe Elena Oţel de lipsire de libertate în mod ilegal, ce a avut ca urmare moartea victimei Maricica Irina Cornici.

Preotul Corogeanu şi cele patru măicuţe ar fi sechestrat-o pe măicuţa Irina Cornici într-o chilie, legând-o de mâini şi de picioare cu sfori, ei susţinând că au recurs la această metodă pentru a scoate duhul rău din trupul tinerei. În 13 iunie 2005, din cauza manifestărilor violente ale tinerei, aceştia au legat-o cu lanţuri de o cruce de lemn şi i-au pus un căluş în gură făcut dintr-un prosop. Măicuţa a fost ţinută pe cruce timp de trei zile, fără mâncare şi într-un pridvor unde era foarte răcoare, murind trei zile mai târziu.

Potrivit unui comunicat de la acea vreme al Ministerului Public, la examenul necroptic s-au evidenţiat multiple leziuni traumatice, cu caracter vital, de tipul echimozelor, escoriaţiilor, precum şi leziuni cu aspect de traumă termică, medicul legist apreciind că acestea s-au produs în condiţiile contenţiei victimei, într-o stare de agitaţie psihomotorie severă.

Pe toată durata procesului, avocaţii apărării au susţinut nevinovăţia celor cinci, invocând culpa cadrelor medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici