Teren de 250.000 lei şi maşină de 170.000 lei - „comisioane” încasate la Mihail Kogălniceanu

  • Şase suspecţi, respectiv trei persoane fizice şi trei companii, sunt urmăriţi penal pentru folosire ilegală de informaţii confidenţiale, luare şi dare de mită.
  • E vorba despre cazul de la baza militară de la M. Kogălniceanu, unde un suspect ar fi primit teren de 250.000 lei şi maşină de 170.000 lei.
588 afișări
Imaginea articolului Teren de 250.000 lei şi maşină de 170.000 lei - „comisioane” încasate la Mihail Kogălniceanu

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de şase suspecţi (trei persoane fizice şi trei societăţi comerciale) pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, dacă fapta a fost săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, luare de mită şi dare de mită.

În ordonanţa procurorilor se arată că există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada mai 2019 - septembrie 2022, unul dintre suspecţi ar fi ocupat funcţia de coordonator transport în Departamentul Transporturi al bazei militare Mihail Kogălniceanu, fiind acreditat şi autorizat să gestioneze şi să lucreze cu informaţii confidenţiale -”business sensitive”.

Acest statut i-ar fi permis să aibă acces autorizat neclasificat, la sistemul Departamentului de Apărare al USA - Departament of Defense (DoD) în legătură cu activitatea zilnică, în cadrul domeniului de transport.

Suspectul respectiv ar fi pus la dispoziţia celorlalţi doi suspecţi, care controlau cele trei societăţi comerciale, informaţii nedestinate publicităţii referitoare la contractele comerciale încheiate de firmele din România cu două agenţii autorizate de Forţele Armate ale USA să negocieze şi să încheie contracte cu contractori agreaţi.

Acele informaţii ar fi privit preţurile cadru minimale şi maximale, generale, oferite pe categorii de transport, kilometri, capacitate gabaritică, pe categorii precise de mijloace de transport, date privind punctul de plecare, punctul de sosire şi rute strict stabilite, pentru România şi alte ţări din Europa.

Accesul la datele respective ar fi permis celor trei companii să încheie mai multe contracte şi să încaseze de la de la autorităţile americane suma totală de peste 16.321.445‬ euro.

Pentru aceste „servicii” suspectul ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite, dintre care DNA aminteşte sume de bani, un teren în suprafaţă de 574 mp situat în Constanţa, cu o valoare declarată de 250.000 lei şi un autoturism AUDI Q7, cu o valoare declarată de 170.000 lei.

Unul dintre cei doi oameni de afaceri, care controlau cele trei societăţi, a ocupat şi el funcţia de “transportation coordinator”, dar a fost concediat în luna aprilie 2019, ca urmare a încălcării unor prevederi din regulamentul intern al bazei militare.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumelor totale de 531.450 euro şi 1.501.847 lei, ridicate cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locaţiile unde îşi desfăşoară activitatea cele trei societăţi comerciale şi la domiciliul unuia dintre oamenii de afaceri, cercetat în contextul de mai sus.

Celor şase suspecţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, precizează DNA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici