Trei persoane care au deţinut sau deţin funcţii de conducere în Academia de Poliţie, cercetate prealabil

MAI anunţă, vineri, că raportul Corpului de control în urma verificărilor desfăşurate la Academia de Poliţie „Al. I. Cuza” a fost finalizat, iar pentru trei persoane care au deţinut sau deţin funcţii de conducere şi patru persoane cu funcţii de execuţie a fost declanşată cercetarea prealabilă.

335 afișări
Imaginea articolului Trei persoane care au deţinut sau deţin funcţii de conducere în Academia de Poliţie, cercetate prealabil

Trei persoane care au deţinut sau deţin funcţii de conducere în Academia de Poliţie, cercetate prealabil

„În urma incidentului din noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2023, când 63 de studenţi ai Academiei de Poliţie <Alexandru Ioan Cuza> s-au deplasat la unităţi spitaliceşti după ce au acuzat simptome digestive ca urmare a servirii mesei la cantina din unitate, iar ulterior alţi 80 de studenţi cu aceeaşi simptomatologie au primit tratament medical de specialitate la nivelul Serviciului Medical Academie, fără să necesite internare, Corpul de Control al Ministrului a constatat mai multe disfuncţionalităţi şi neconformităţi privind respectarea procedurilor pentru asigurarea stării de sănătate şi a condiţiilor igiencio-sanitare, a gestionării şi raportării evenimentului, precum şi în privinţa exercitării controlului intern managerial, potrivit unui comunicat de presă.

Cauzele posibile pentru apariţia evenimentului epidemiologic, se arată în comunicat, potrivit specialiştilor în sănătate publică, sunt: contaminarea unor alimente prin vectori (insecte), prin contactul direct al unui aliment preparat termic cu unul nepreparat termic, derularea altor activităţi decât cele de servire a mesei în sălile de masă, păstrarea alimentelor la temperatura camerei pentru o perioadă mare de timp, neaplicarea şi nerespectarea normelor de protecţie igienico-sanitară în unităţile de servire a mesei.

Ofiţerii Corpului de Control au reţinut faptul că „activitatea din blocul alimentar s-a desfăşurat concomitent cu lucrările de reabilitare şi modernizare începute în anul 2022, iar în sălile de mese s-au derulat cursuri şi alte activităţi administrative, aceste aspecte fiind de natură să afecteze siguranţa igienico-sanitară a obiectivului”. S-a stabilit, totodată, că personalul cu atribuţii în acest sens nu a urmărit starea de sănătate a persoanelor ce îşi desfăşoară activitatea în blocul alimentar.

„De asemenea, evenimentul produs în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2023 nu a fost raportat corespunzător, pe cale ierarhică, în conformitate cu actele normative incidente, activitatea personalului de serviciu a fost realizată necorespunzător, iar conducerea unităţii a manifestat lipsă de interes în privinţa organizării şi aplicării sistemului de control intern managerial. Având în vedere constatările comisiei de verificare, reprezentanţii Corpului de Control au propus, iar conducerea Ministerului Afacerilor Interne a aprobat, măsuri pe două paliere”, se menţionează în comunicat.

Pentru remedierea disfuncţionalităţilor constatate s-a identificat necesitatea elaborării şi îmbunătăţirii unor reglementări pe linie de comunicare instituţională, raportare ierarhică, proceduri de lucru şi revizuirea cadrului normativ intern privind circuitul documentaţiei şi activităţile de urmat pentru autorizare/avizare sanitară şi exercitarea controlului în acest domeniu.

„Printre măsurile dispuse menţionăm realizarea demersurilor pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale la nivelul Academiei de Poliţie <Alexandru Ioan Cuza>, revizuirea procedurilor privind avizarea autorizaţiilor sanitare, pentru simplificarea circuitului şi urmărirea finalităţii demersurilor şi acţiuni pentru îndeplinirea condiţiilor de funcţionare a cantinei studenţilor, cu respectarea legislaţiei pe linie sanitară. Răspundere disciplinară a persoanelor care s-ar putea face responsabile de producerea incidentului - Declanşarea cercetării prealabile faţă de trei persoane care au deţinut sau deţin funcţii de conducere în cadrul Academiei de Poliţie <Alexandru Ioan Cuza> şi faţă de patru persoane cu funcţii de execuţie, pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv neasigurarea îndeplinirii şi respectării normelor igienico – sanitare pentru desfăşurarea activităţilor la nivelul unităţii şi manifestarea de lipsă de interes în privinţa exercitării sistemului de control intern managerial, precum şi nerespectarea procedurilor de raportare pe cale ierarhică a incidentului. Conducerea Ministerului Afacerilor Interne reafirmă dorinţa de asigurare a unor condiţii corespunzătoare pentru studiu, cazare şi hrănire studenţilor şi condiţii normale de muncă pentru personalul unităţii de învăţământ, acestea fiind principalele obiective trasate noului rector al Academiei de Poliţie <Alexandru Ioan Cuza>”, se menţionează în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici