Victor Alistar, reprezentantul societăţii civile în CSM: „Numirile în CCR ţin de rolul pe care CCR l-a jucat. Actuala CCR a de-stalinizat statul când patinase foarte grav”

  • „Sistemul se poate rupe sub presiunea respingerii sociale masive”
  • „Viitorul CSM trebuie să echilibreze relaţia magistraturii cu societatea”
  • „Avem practică neunitară, o formă de autism, o abordare de mici Dumnezei şi de autoritarism”
  • „Magistraţii se plâng de CSM dar CSM este ales de dânşii”
  • „Avem nevoie de o securitate naţională robustă, dar avem nevoie şi de o democraţie constituţională”
  • „Mi se pare firesc ca instituţiile din sistemul judiciar să nu vrea să intre în cloud. Instituţiile din Justiţie nu trebuie să-şi pună intelligence-ul în coşul serviciilor de informaţii”
  • „Noi vrem o rupere de documentarea informativă din câmpul tactic din Justiţie”
2982 afișări
Imaginea articolului Victor Alistar, reprezentantul societăţii civile în CSM: „Numirile în CCR ţin de rolul pe care CCR l-a jucat. Actuala CCR a de-stalinizat statul când patinase foarte grav”
„În ciuda scandalurilor, CSM funcţionează. Percepţiile despre rezultatele CSM sunt împărţite. Raportul pe protocoalele  dintre parchete şi SRI nu e gata. (...)
 
Acum pleacă din CCR 3 profesionişti foarte buni. CCR va continua să funcţioneze. E o schimbare de macaz în CCR: nu există niciun avocat. În CCR trebuia să fie un echilibru între profesii. CCR trebuia echipată cu specializări. Buna reputaţie şi înalta calificare profesională nu sunt cuantificabile. Filtrul numirilor la CCR este plenul camerelor Parlamentului. Numirile ţin de rolul pe care CCR l-a jucat. Actuala CCR a de-stalinizat statul când patinase foarte grav.
 
Este de văzut cine va fi viitorul preşedinte CCR. Problema e că partidele au renunţat la şcolile de cadre (...) În deciziile CCR poate exista reviriment de practică. E important cum Parlamentul va adopta legile securităţii naţionale. Ordonanţa Prună a trecut de parlament şi a picat la CCR. Ca stat ne jucăm cu legislaţia doar ca să mai dăm unora pârghii”, a declarat Victor Alistar, în emisiunea OFF/OnThe Record, pe Aleph News.
 
Victor Alistar a vorbit în emisiune şi despre alegerile pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii dar şi despre situaţia de blocaj din actualul CSM:
 
„Părerile în CSM sunt radical opuse. În CSM nu a fost ales un preşedinte. Cei care clamează blocajul CSM de ce nu fac nimic? În CSM unii s-au îmbolnăvit de vedetism, alţii fac agenda lui Stelian Ion. La Curtea Supremă, lucrurile merg mult mai bine decât înainte. Sunt evidenţe diferite la ÎCCJ şi PG pe mandatele de securitate naţională. Cu raportul pe echipele mixte suntem în acelaşi stadiu. În CSM trebuie să vedem fenomenul mandatelor în mod real (...)”.
 
„Oamenii nu mai intră cu cursa pentru CSM pentru că se expun foarte mult. În halul în care a ajuns discursul public, dacă intri în troacă te mănâncă porcii. Povestea cu grupările care îşi aranjează alegerile în CSM nu funcţionează. Magistraţii se plâng de CSM dar CSM este ales de dânşii. Sistemul se poate rupe sub presiunea respingerii sociale masive. Avem practică neunitară, o formă de autism, o abordare de mici Dumnezei şi de autoritarism. Doar când sunt alegeri, politicul se ia de pensiile speciale. Mesajul populist merge când ai o nemulţumire socială cu privire la un serviciu public. În alegerile din CSM, nu sindicalismul trebuie să fie prioritare, ci recâştigarea încrederii societăţii în Justiţie. Eu realizez că avem o problemă cu societatea şi am spus asta în CSM.E o tendinţă de izolare într-un turn de fildeş, li se spune că sunt creme de la creme în profesiile intelectuale. Dar trebuie să te achiţi de misiunea ta. Sentimentul de putere care vine la noile generaţii este prost indus. Viitorul CSM trebuie să echilibreze relaţia magistraturii cu societatea”, a spus Alistar.
 
„Normal ar fi ca procesul de modificare a codurilor să fie foarte deschis. Pe coduri e necesar un proces mai larg şi transparent. Nu ştiu să existe un proiect pe coduri cu care CSM să fi fost sesizat”, a declarat Victor Alistar vorbind de modificările Codului Penal şi de Procedură Penală pe care Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a anunţat că le-a trimis deja la Bruxelles.
 
„Mi se pare firesc ca instituţiile din sistemul judiciar să nu vrea să intre în cloud. 
 
Noi vrem o rupere de documentarea informativă din câmpul tactic din Justiţie. Ecris este oricum la puterea executivă, deşi ţine de puterea judecătorească. Avem nevoie de o securitate naţională robustă, dar avem nevoie şi de o democraţie constituţională. Probabil că cineva plânge după învăţăturile alese ale domnului general Dumbravă. Instituţiile din Justiţie nu trebuie să-şi pună intelligence-ul în coşul serviciilor de informaţii”, a afirmat Victor Alistar, în emisiunea OFF/ONTheRecord pe Aleph News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici