Amzei Block Party. Festivalul Bucureştiului Reimaginat / 1-2 iunie 2024

În weekendul 1-2 iunie, de la orele 10.00 la 23.00, intersecţia străzilor Christian Tell şi Biserica Amzei se va transforma într-un spaţiu pietonal temporar, devenind o piaţetă a culturii şi a creativităţii, o intersecţie eliberată de maşini, dar plină de oameni din toate colţurile oraşului. Timp de două zile, intersecţia unde se învecinează Biserica Amzei, La Miţa Biciclista Stabiliment Creativ şi Ambasada Franţei din Bucureşti va deveni un loc al convivialităţii, un spaţiu sigur, mai puţin poluat şi mai verde în jurul unui obiect-instalaţie, „Masa Nesfârşită”, realizată de artistul şi arhitectul francez Olivier Vadrot, metafora perfectă „a întâlnirii şi a dialogului” .

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului Amzei Block Party. Festivalul Bucureştiului Reimaginat / 1-2 iunie 2024

Amzei Block Party, conceput de La Miţa Biciclista Stabiliment Creativ prin ARCEN, este o iniţiativă ce propune reimaginarea scuarurilor şi a spaţiilor publice ale Bucureştiului istoric prin pietonalizare şi înverzire temporară, o invitaţie la un alt mod de a gândi şi de a trăi oraşul.

“Propunem zi de zi un alt mod de a trăi în oraş, şi asta nu se opreşte în spatele zidurilor casei La Miţa Biciclista, ci dimpotrivă, reverberează în spaţiile din jurul acestei case salvate, restaurate şi redeschise marelui public. Amzei Block Party pune deasupra tuturor intereselor VECINĂTATEA şi trebuie să ştiţi că este doar începutul unei intervenţii majore de reimaginare şi înverzire a spaţiului urban din această zonă istorică. Mai mult spaţiu public pentru pietoni înseamnă mai mult dialog şi mai multă toleranţă. De la această idee am creat instalaţia „Masa Nesfârşită” care va fi practic coloana vertebrală a întregului eveniment stradal - o metaforă a întâlnirii între oameni care poate fi fără sfârşit.” a declarat Edmond Niculuşcă, preşedinte ARCEN şi membru fondator La Miţa Biciclista.

Experienţa întâlnirii între generaţii va fi marcată şi prin delicatesa acestei ediţii create în laboratorul La Miţa Biciclista: orezul cu lapte, desertul multor generaţii de copii din România, care va fi reinterpretat şi degustat la festivalul care se deschide chiar de 1 iunie.

Masa Nesfârşită

Intersecţia va găzdui, timp de două zile, Masa Nesfârşită, un obiect-instalaţie creat de arhitectul şi artistul francez Olivier Vadrot, cunoscut pentru structurile pe care le-a conceput de-a lungul timpului pentru numeroase centre de artă contemporană (Centre Pompidou, Collection Lambert), festivaluri (Nuit bleue, Un Nouveau Festival) sau şcoli din Franţa.

Pentru Amzei Bloc Party, Vadrot a imaginat o variaţie a celebrei sale opere, La table sans fin, o masă creată pentru a funcţiona ca spaţiu comun şi sigur de întâlnire, de dialog, de dezbatere, de petrecere a timpului liber, pentru a încuraja convivialitatea, vecinătatea şi democratizarea spaţiilor publice. Masa, care poate găzdui 180 de persoane, îndeplineşte funcţii multiple.

Pe de o parte, ne ajută să (re)descoperim ce înseamnă să petrecem timpul împreună şi să ne bucurăm de activităţile variate care pot lua naştere într-un oraş al oamenilor. Pe de altă parte, este o instalaţie ce asigură umbră şi aer atunci când se face cald, iar capitala devine irespirabilă, oferind în acelaşi timp un spaţiu sigur pentru toată lumea: copii, adulţi şi oameni în vârstă.

Un program care invită la dialog, conectare şi înţelegere a oraşului în care trăim

10.30-12.00 | Dialoguri despre spaţiul public. Conversaţiile vor juca un rol esenţial la Amzei Block Party, permiţându-ne să abordăm împreună, cu ajutorul profesioniştilor, temele specifice înţelegerii spaţiului public bucureştean. Sâmbătă şi duminică, între orele 10:30 şi 12:00, vor avea loc o serie de dialoguri moderate de Edmond Niculuşcă, unul dintre fondatorii La Miţa Biciclista, despre cum poate fi (re)imaginată intersecţia străzilor Christian Tell cu Biserica Amzei, rolul scuarurilor şi curţilor urbane şi cum influenţează pietonalizarea „normalizarea” relaţiei locuitorilor cu propriul lor oraş. Vor fi invitaţi arhitecta Iulia Stanciu, profesor dr. la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, sculptorul Virgil Scripcariu, autor a numeroase sculpturi în spaţii publice emblematice din capitală, conf. univ. dr. Bogdan Suditu, Ştefan Vianu, profesor de filozofie la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, dar şi Gruia Bădescu, arhitect şi cercetător la Universitatea din Konstanz (Germania).

12:30-22.00 | Expoziţie FRAGMENTE din patrimoniu: un demers despre o citire şi intervenţie acceptat fragmentară asupra valorilor discrete din patrimoniu. Expoziţia este realizată de către studioul de arhitectură STARH şi studenţii arhitecţi coordonaţi de arh. Iulia Stanciu şi va propune o serie de reimaginări şi reinterpretări ale spaţiilor abandonate din intersecţia străzilor Christian Tell şi Biserica Amzei, o expoziţie de machete realizate în lut la Şcoala de la Piscu. Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbăta, la ora 12.30, însă tururi ghidate explicative se vor ţine în ambele zile, între orele 13.00 – 22.00

14.00-17.00 | Atelierele de guerilla gardening, deschise atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, între orele 14:00 şi 17:00 (sâmbătă şi duminică), vor oferi premisa unui demers atât de necesar nu doar comunităţii, ci şi mediului. Participanţii vor putea afla cum pot înverzi oraşul. În plus, cu toţii vor pleca de la ateliere cu mingi de pământ pline de seminţe care pot germina prin curţile şi terenurile goale ale Bucureştiului. Atelierul este realizat cu sprijinul Asociaţiei Climato Sfera.

14.00-14.45 // 16.00-16.45 | Plimbări imaginare prin zona Amzei conduse de Andreea Apostu, Edmond Niculuşcă şi Alberto Groşescu, vor oferi o mai bună înţelegere şi cunoaştere a zonelor Amzei şi Victoriei, explicând atât specificităţile arhitecturale ale locurilor, cât şi contextul istoric şi social al acestora. Plimbările vor avea loc la „masa nesfârşită” atât sâmbătă, cât şi duminică, între orele 14:00-14:45 şi 16:00-16:45.

17.30-18.30 | Dans în stradă cu CORPZero. O seară de improvizaţie atât sâmbătă, cât şi duminică, în care spaţiul şi strada se vor umple cu mişcare, muzică şi orice altă informaţie creată spontan si plonjată printre participanţi. Un performance la care oricine vrea va putea participa ca o expresie liberă a creativităţii în spaţiul public şi a dansului ca formă de libertate şi exprimare.

20.00-21.30 | Concertul de muzică lăutărească cu Corina Sîrghi şi taraful Jean Americanu de sâmbătă va încheia prima seară a festivalului într-un mod autentic, oferindu-ne încă un prilej pentru a petrece împreună şi a ne conecta cu cei din jur în cel mai bucureştean mod cu putinţă.

Iar duminică, la finalul evenimentului Amzei Block Party, va avea loc un concert de muzică jazz contemporan cu Trio Amphitrio. Pe întreaga durată a weekendului, atmosfera va fi asigurată de Abasc, care va face selecţia muzicală în cele 26 de ore de festival.

23.00-04.00 | AfterParty. Începând cu ora 23.00, ne vedem în saloanele Miţei Biciclista la un Afterparty care va dura până la răsăritul Soarelui zilei următoare. Summer Hits Night este tema serii, celebrăm începutul verii şi dansăm până dimineaţă pe muzica pusă de DJ Cristache şi ne revigorăm cu cocktailurile de vară produse de mixologii noştri. Biletele pentru Amzei Block Afterparty pot fi achiziţionate de pe https://lamitabiciclista.iabilet.ro/, iar accesul se va face doar pe bază de bilet începând cu orele 22.30.

Delicii şi amintiri din copilărie

Masa nesfârşită este locul perfect de întâlnire, dialog şi (re)descoperit gusturile copilăriei, combinate cu reţete gastronomice clasice sau contemporane: vedeta este orezul cu lapte, dar nu vor nici lipsi produsele de viennoiserie din laboratorul La Miţa Biciclista: Croissant Beignet, Papillon Praliné, Croissant cu Zmeură sau New York Roll. În completare am pregătit o varietate de băuturi homemade perfecte pentru o zi de vară: Grapefruit Soda, Homemade Cola, Homemade Fanta, Cold Brew, dar şi 12 Signature Cocktails.

Amzei Block Party este un eveniment cu intrare liberă, la care toată lumea este invitată.

Parteneri: Primăria Sectorului 1, ADP1, STARH.
Colaboratori: Olivier Vadrot, Atelier VAST, Music Gear, Nicolas Triboi, Asociaţia Climato Sfera, Hai cu Bicla, Asociaţia DeLaZero, Abasc.
Artişti invitaţi: Corina Sîrghi şi taraful Jean Americanu, Amphitrio.
Cu sprijinul Ambasadei Republicii Franceze în România şi Biserica Amzei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici