STUDIU   Cât de mult poluează hainele şi pantofii ? Numai pentru o pereche de blugi trebuie 7,000 litri de apă

Hainele şi industria vestimentară sunt surse importante de poluare, atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi eliminarea materialelor textile.

873 afișări
Imaginea articolului Cât de mult poluează hainele şi pantofii ? Numai pentru o pereche de blugi trebuie 7,000 litri de apă

Mediafax Foto

Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, industria modei este a doua cea mai poluantă de pe planetă, după cea petrolieră. Industria modei este responsabilă pentru 20% din apele uzate ale planetei şi 10% din emisiile de carbon. De asemenea, industria se află pe locul doi la consumul de apă global şi foloseşte 1.7 milioane de tone de chimicale pentru vopsirea textilelor.

Numai pentru o pereche de blugi necesită 7,000 de litri de apă

Produsele din piele, cum ar fi gecile, genţile şi pantofii, au un impact negativ asupra mediului şi a sănătăţii umane, deoarece implică folosirea unor substanţe toxice pentru tăbăcirea şi finisarea pielii.

Aceste substanţe pot contamina solul, apa şi aerul şi pot cauza boli respiratorii, alergii, iritaţii ale pielii şi chiar cancer. De asemenea, producţia de piele contribuie la defrişarea pădurilor, la pierderea biodiversităţii şi la emisiile de gaze cu efect de seră generate de creşterea animalelor.

Există riscul ca produsele din piele să se scumpească sau să fie interzise în viitor, dacă nu se vor adopta măsuri pentru reducerea impactului lor asupra mediului. Uniunea Europeană a adoptat deja o strategie pentru o economie circulară a materialelor plastice, care vizează prevenirea poluării cauzate de materialele plastice şi promovarea reciclării şi reutilizării acestora.

În plus, există o cerere tot mai mare din partea consumatorilor pentru produse ecologice şi etice, care respectă drepturile animalelor şi ale muncitorilor.

Astfel, industria vestimentară ar trebui să se adapteze la aceste tendinţe şi să investească în alternative durabile la pielea animală, cum ar fi pielea vegetală, pielea sintetică sau pielea reciclată.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici