Recordul de temperatură în oceane a fost doborât. Fenomenul ar putea afecta întreaga planetă

Oceanele au atins cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, în timp ce absorb căldura provocată de schimbările climatice, ceea ce are implicaţii grave pentru întreaga planetă, susţin specialiştii.

373 afișări
Imaginea articolului Recordul de temperatură în oceane a fost doborât. Fenomenul ar putea afecta întreaga planetă

Recordul de temperatură în oceane a fost doborât. Fenomenul ar putea afecta întreaga planetă

Potrivit serviciului Copernicus al UE pentru schimbări climatice, temperatura medie zilnică globală de la suprafaţa mării a depăşit săptămâna aceasta un record înregistrat în 2016.

Temperatura a ajuns la 20,96C, cu mult peste media din această perioadă a anului, potrivit BBC.

„Supunem oceanele la mai mult stres decât am făcut-o în orice alt moment din istorie", susţine Matt Frost de la Plymouth Marine Lab din Marea Britanie, referindu-se la modul în care poluarea şi pescuitul excesiv afectează oceanele.

Oceanele sunt un regulator vital al climei. Ele absorb căldura, produc jumătate din oxigenul de pe Pământ şi determină fenomenele meteorologice.

„Apa se simte ca o baie atunci când sari în ea. În acest moment se înregistrează o decolorare generalizată a coralilor la recifele de mică adâncime din Florida, iar mulţi corali au murit deja", consideră Kathryn Lesneski, care monitorizează valul de căldură marină din Golful Mexic pentru National Oceanic and Atmospheric Administration.

Apele mai calde au o capacitate mai mică de a absorbi dioxidul de carbon, ceea ce înseamnă că o cantitate mai mare din acest gaz care încălzeşte planeta va rămâne în atmosferă. De asemenea, apa caldă poate accelera topirea gheţarilor ceea ce duce la o creştere a nivelului mării.

Valurile de căldură perturbă speciile marine, cum ar fi peştii şi balenele, deoarece acestea se deplasează în căutarea unor ape mai reci, perturbând lanţul trofic. Experţii avertizează că stocurile de peşte ar putea fi afectate. Unele animale de pradă, inclusiv rechinii, pot deveni agresive, deoarece sunt derutate de temperaturile mai ridicate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici