Rusia ar putea fi exclusă de Concursul Muzical Eurovision 2022

Organizatorii Eurovision Song Contest au primit o serie de solicitări de a interzice Rusiei să participe la competiţia din acest an. Ucraina, câştigând concursul din 2016, a susţinut ediţia din 2017 şi nu i-a permis reprezentantei Rusiei, Julia Samoylova, intrarea în ţară pentru că voia să pătrundă în Ucraina din peninsula Crimeea, anexată de Rusia din 2014.

341 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea fi exclusă de Concursul Muzical Eurovision 2022

Sursa Foto- Eurovision

Organizatorii Eurovision Song Contest au primit o serie de solicitări de a interzice Rusiei să participe la competiţia din acest an.

Programat să se desfăşoare în perioada 10-14 mai la Torino, Italia, concursul este împărţit în două serii de semifinale înainte de marea finală de sâmbătă, 14 mai. Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt listate că vor participa în prima semifinală din 10 mai. În prezent, Ucraina este programată să încheie prima jumătate, iar Rusia a doua.

Dar după ce Rusia a atacat Ucraina, mulţi oameni au început să sugereze scoaterea Rusiei din concurs. Uniunea Europeană de Radiodifuziune, organizaţia din spatele concursului, a rămas imparţială în această privinţă, publicând o declaraţie în care spunea:

„Concursul Eurovision este un eveniment cultural apolitic. EBU este totuşi îngrijorată de evenimentele actuale din Ucraina şi va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia.”

Unul dintre principalii reclamanţi care au cerut suspendarea Rusiei este radiodifuzorul de stat ucrainean UA:PBC, al cărui preşedinte, Mykola Chernotytsky, a transmis o scrisoare deschisă prin care cere EBU să  excludă Rusia de la Eurovision. 

„După cum ştiţi, la 21 februarie 2022, Federaţia Rusă a decis să recunoască „independenţa” cvasi-republicilor  în teritoriile Ucrainei. Prin astfel de acţiuni, partea rusă a nesocotit dreptul internaţional şi Carta ONU. A mai încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a statului Ucrainei”, a scris ea.

„Astfel de acţiuni sunt rezultatul politicii agresive pe termen lung a Rusiei, care este pusă în aplicare prin propaganda presei ruse părtinitoare, inclusiv radiodifuzorilor EBU First Channel şi Compania de Radio şi Televiziune de Stat All-Russian”.

Rusia nu a decis încă cine o va reprezenta la Torino în mai. Ucraina, însă, a atras deja controverse politice cu povestea reprezentării lor.

Cântăreaţa Alina Pash a câştigat competiţia naţională a Ucrainei cu piesa ei „Tini Zabutykh Predkiv”, dar cântăreaţa a fost nevoită să se retragă din cauza acuzaţiilor că a vizitat Crimeea ilegal în 2015.

Ea a postat pe Instagram: „Sunt cetăţean al Ucrainei, respect legile Ucrainei, încerc să aduc tradiţiile şi valorile Ucrainei în lume. Ceea ce s-a dovedit a fi această poveste nu este deloc ceea ce am pus. în cântecul meu. Sunt un artist, nu un politician”.

Este obişnuit ca şefii EBU să se întâlnească în mod regulat atunci când controversele ameninţă cu tulburări, iar Euronews aşteaptă vineri noi declaraţii pentru a semnala orice potenţială schimbare în politica stabilită în declaraţia de astăzi.

După anexarea Crimeei în 2014, relaţiile s-au înrăutăţit. Conflictul prelungit din regiunile estice ale Ucrainei a avut primul efect Eurovision în 2016, când Rusia s-a plâns de melodia Ucrainei - care a câştigat - datorită versurilor sale referitoare la abuzurile Rusiei asupra tătarilor din Crimeea în anii 1940.  

Ucraina, câştigând concursul din 2016, a susţinut ediţia din 2017 şi nu i-a permis reprezentantei Rusiei, Julia Samoylova, intrarea în ţară. Motivul este că voia să pătrundă în Ucraina din peninsula Crimeea, anexată de Rusia din 2014.  EBU a ameninţat Ucraina cu descalificarea de la viitoarele concursuri din cauza comportamentului lor.

Belarus a fost eliminat de la Eurovision 2021 pentru versuri pe care EBU le-a considerat inacceptabile.

Organizatorii au cerut Belarusului să trimită o altă melodie. Au trimis alta, dar şi aceasta a fost considerată inacceptabilă. 

La 26 martie 2021, Eurovision a lansat o declaraţie în care concluziona că versurile melodiei încalcă regulile competiţiei.

Belarus nu a putut participa la cea de-a 65-a ediţie Eurovision. 


În urma războiului ruso-georgian din 2008, ediţia Eurovision din 2009 a avut totuşi loc la Moscova. Georgia a trimis trupa lui Stephane & 3G, cu piesa „We Don’t Wanna Put In”, îndreptată împotriva lui Vladimir Putin.  

EBU s-a opus versurilor, deoarece păreau să-l critice pe Putin. Ca urmare a deciziei de a nu schimba versurile, Georgia s-a retras definitiv de la eveniment. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici