A fost descoperită lenjeria intimă care salvează vieţi

Un nou tip de chiloţi pentru bărbaţi, care se bucură de aceleaşi atribute ca şi celelalte articole similare - confort, rezistenţă şi stil -, dar care în plus poate să salveze vieţi omeneşti, a fost creat de cercetătorii americani.

12 afișări

Un biosenzor electronic, fixat în banda superioară a acestor articole de lenjerie intimă şi aflat în contact direct cu pielea, are scopul de a monitoriza tensiunea, ritmul cardiac şi celelalte semne vitale.

Această tehnologie, pusă la punct de echipa coordonată de Joseph Wang de la Universitatea California din San Diego, stabileşte noi standarde în domeniul textilelor inteligente şi respectă tendinţa de schimbare constatată în domeniul medical, unde accentul nu mai este pus pe tratamentul acordat la spital, ci pe îngrijirile medicale la domiciliu.

Proiectul este finanţat de armata americană, iar trupele americane vor fi primul beneficiar al acestor articole.

"Tehnica constă în monitorizarea rănilor soldaţilor în timpul operaţiilor, iar scopul este de a produce senzori cu un caracter invaziv limitat, care au capacitatea de a identifica tipul oricărei răni", a declarat Wang.

Biosenzorul care detectează o rană va fi capabil să comande eliberarea în organism a unui medicament care alină durerea şi chiar vindecă rana.

Noua tehnologie va putea fi aplicată şi în alte domenii, nu doar în cel militar. "Ne imaginăm că medicina personalizată va conduce la monitorizarea la domiciliu a persoanelor în vârstă, la monitorizarea unei palete largi de biomarkeri - cardiaci, care alertează orice atac cerebral potenţial, glicemia şi orice alte schimbări asociate cu alte scenarii biomedicale", a declarat Wang.

Biosenzorii la purtător vor putea oferi informaţii valoroase pentru atleţi sau chiar să măsoare concentraţia de alcool din sânge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici