A fost inventat aparatul care face radiografii 3D, color. Acesta foloseşte tehnologie CERN

Cercetătorii neozeelandezi Phil şi Anthony Butler (tată şi fiu) de la universităţile Canterbury şi Otago au dezvoltat razele X „de nouă generaţie”, care ar putea revoluţiona domeniul medical.

258 afișări
Imaginea articolului A fost inventat aparatul care face radiografii 3D, color. Acesta foloseşte tehnologie CERN

A fost inventat aparatul care face radiografii 3D, color. Acesta foloseşte tehnologie CERN

Folosind tehnologia Medipix3 dezvoltată de CERN, cei doi au creat de-a lungul ultimului deceniu un aparat care poate realiza radiografii tridimensionale color. Folosind aceste noi capabilităţi de fotografiere, medicii vor avea la îndemână informaţii mult mai detaliate despre starea pacientului, putând astfel oferi diagnostic şi tratament personalizat pentru fiecare caz în parte.
 
Tehnologia Medipix a fost dezvoltată în urmă cu peste 20 de ani de către CERN şi a fost folosită pentru realizarea celebrului accelerator de particule, LHC. Aceasta era folosită pentru monitorizarea particulelor în interiorul acceleratorului. Adaptată la domeniul medical, Medipix3 foloseşte senzorii săi foto şi senzorii care pot detecta particule pentru a capta imagini la rezoluţie foarte înaltă, fiecare particulă fiind înregistrată, alături de captura foto.
 
Pentru a realiza radiografii colorate, pe lângă captura foto, tehnologia Medipix este alăturată unui aparat de raze X. Imaginile captate sunt apoi procesate folosind algoritmi avansaţi, generând astfel o imagine tridimensională. Culorile redate sunt legate de nivelurile de energie diferite pe care fotonii de raze X le au atunci când intră în contact cu diverse părţi ale corpului (grăsime, apă, calciu, etc.).
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici