Actorul Dennis Hopper a murit

Actorul american Dennis Hopper, cunoscut pentru filmul-cult "Easy Rider" (1969), pe care l-a regizat şi în care a jucat, a decedat sâmbătă, în reşedinţa sa din Los Angeles, din cauza unor complicaţii provocate de cancerul la prostată de care suferea.

200 afișări
Imaginea articolului Actorul Dennis Hopper a murit

Actorul Dennis Hopper a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Celebrul actor a murit în casa lui din Venice, o suburbie a oraşului Los Angeles, sâmbătă, la ora locală 8.15 (15.15 GMT), înconjurat de membri ai familiei şi de prieteni, a declarat unul dintre aceştia din urmă, Alex Hitz.

De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, Hopper a jucat roluri diverse, apărând alături de mentorul său, James Dean, în "Rebel fără cauză" şi "Uriaşul", în anii '50, şi având mai multe partituri de maniac în "Apocalipsul acum", "Catifeaua albastră" şi "Speed: Cursa infernală".

A primit două nominalizări la premiile Oscar, pentru scenariul peliculei "Easy Rider" (alături de Peter Fonda şi Terry Southern) - pentru care a primit şi un premiu de debut la Festivalul de la Cannes - şi pentru interpretarea unui antrenor de baschet alcoolic în drama "Antrenorii" din 1986.

Însă abuzul de droguri, problemele de temperament, incidentele de violenţă domestică, precum şi alegerea nefericită a unor roluri nepotrivite au făcut adesea din Hopper un paria al Hollywood-ului.

Cu toate acestea, importanţa moştenirii pe care a lăsat-o prin "Easy Rider" este în afara oricărui dubiu, pelicula fiind privită drept unul din marile filme ale cinematografiei americane, ce a deschis o nouă eră în care vechea gardă de la Hollywood a fost forţată să lase loc unor tineri cineaşti la acea vreme, precum Francis Ford Coppola şi Martin Scorsese.

Conceput iniţial de Peter Fonda, filmul cu buget redus care a devenit un blockbuster a introdus publicul de pelicule mainstream în lumea consumului de droguri şi a motocicliştilor cu plete.

"Trecuseră anii '60 şi nimeni nu făcuse un film despre cineva care fumează iarbă fără să omoare apoi câteva asistente medicale", declara Hopper publicaţiei Entertainment Weekly în 2005, spunând că a dorit ca "Easy Rider" să fie ca o "capsulă a timpului" pentru acea perioadă.

În timpul filmărilor însă, Hopper a avut conflicte cu toată lumea, iar Peter Fonda, care a jucat de asemenea în film - ca şi Jack Nicholson, pe atunci necunoscut -, l-a numit mai târziu "un mic fascist smintit".

Următorul film pe care Hopper l-a regizat, "The Last Movie" (1971), a fost un eşec.

Adesea, cineastul era cuprins de porniri paranoice. Un astfel de incident a avut loc în 1982, când Hopper se afla în Mexic la filmările peliculei "Jungle Warriors" şi a început să alerge gol prin junglă, convins că a început Al Treilea Război Mondial.

Îmbarcat într-un avion pentru a se întoarce acasă, a sărit afară, pe aripă, chiar când nava era pe punctul de a decola, temându-se că aceasta a luat foc. La întoarcere, el a fost internat într-un spital psihiatric timp de trei luni.

A ales să joace pentru bani în filme proaste, precum "Prinţesa Daisy/ Super Mario Bros." şi "Masacrul din Texas 2", refuzând în schimb proiecte importante ca "Taxi Driver" şi "Reservoir Dogs."

În afara carierei de la Hollywood, Dennis Hopper a fost un remarcabil fotograf, pictor, sculptor şi colecţionar de artă.

Dennis Hopper s-a îmbolnăvit anul trecut, în septembrie, dar a continuat să lucreze atât la serialul "Crash", cât şi la un album de fotografie. Însă ultimele lui luni de viaţă au fost marcate de un divorţ conflictual de cea de-a cincea soţie a sa, Victoria Duffy. Hopper a lăsat în urmă patru copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici