Actriţa Jane Russell a murit

Actriţa americană Jane Russell, bruneta fierbinte care îi dădea replica lui Marilyn Monroe în filmul "Domnii preferă blondele", a murit luni, în statul american California, la vârsta de 89 de ani, potrivit unor surse apropiate acesteia.

201 afișări
Imaginea articolului Actriţa Jane Russell a murit

Actriţa Jane Russell a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am vorbit cu nora sa în dimineaţa aceasta. A murit în linişte, la ea acasă, înconjurată de copii", a declarat Kim Davis, directoarea unui centru de ajutor juridic pentru copii, pe care actriţa îl sprijinea. Jane Russell locuia la Santa Maria, la nord de Santa Barbara.

Jane Russell a fost un model pin-up celebru, un sex simbol al unei generaţii.

Se pare că producătorul Howard Hughes, care căuta o actriţă cu forme generoase, ar fi descoperit-o la dentistul său, unde ea lucra ca recepţionistă. El i-a oferit rolul din filmul "Proscrisul/ The Outlaw", realizat în 1943.

Însă Jane Russell nu era o ignorantă în domeniu: fiica unei actriţe dintr-o trupă ambulantă, ea a făcut cursuri de pian şi de teatru, mai ales cu faimoasa actriţă rusă Maria Uspenskaia, şi poza adesea pentru fotografii de modă.

Ernestine Jane Geraldine Russell s-a născut pe 21 iunie 1921, în Minnesota (nordul Statelor Unite). Tatăl său, un fost militar, a murit la vârsta de 46 de ani, şi atunci ea s-a văzut nevoită să-şi câştige existenţa. Howard Hughes a sosit la momentul potrivit.

"Proscrisul", unde picioarele sale interminabile şi bustul generos nu puteau fi ignorate pe marele ecran, a propulsat-o în lumea Hollywood-ului, i-a adus faimă, dar şi o aură de scandal - din cauza decolteului său prea generos filmul a fost cenzurat şi a fost lansat abia în 1946. Însă între timp a pozat pentru un poster devenit foarte popular în rândul soldaţilor americani din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Domnii preferă blondele", de Howard Hawks, lansat în 1953, constituie apogeul carierei sale de actriţă. În acest film joacă rolul unei brunete idealiste, dar cu picioarele pe pământ, opusul personajului blondei naive şi venale interpretat de Marilyn. Atât pe marele ecran, cât şi în viaţă, cele două sunt prietene.

În ciuda unei filmografii bogate - printre pelicule numărându-se şi "Domnii se căsătoresc cu brunete" (1955) -, şi a unui talent de netăgăduit - însă prea puţin exploatat comparativ cu aspectul său fizic -, cariera cinematografică a lui Jane Russell s-a stins în anii 1960.

În deceniul următor, ea apare doar pe micul ecran, făcând reclamă la sutiene. Parţial s-a reconvertit în artistă de music-hall, la Las Vegas şi New York.

Jane Russell, căsătorită de trei ori - şi de două ori văduvă -, se remarca în mediul hollywoodian progresist prin apărarea valorilor republicane, dar şi prin credinţa sa în Iisus.

La vârsta de 18 ani a suferit un avort în urma căruia a rămas sterilă şi din acest motiv i-a adoptat pe cei trei copii ai primului său soţ, fotbalistul american şi producătorul Bob Waterfield. Totodată, ea a fondat WAIF, o asociaţie prin intermediul căreia a militat timp de decenii pentru facilitarea adopţiilor copiilor, inclusiv a celor străini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici