Actriţele de culoare au un cuvânt de spus anul acesta în cursa pentru Oscar (Video)

Criticii de film consideră că 2009 ar putea fi un an de referinţă pentru actriţele de culoare, în istoria premiilor Oscar, după ce Viola Davis şi Taraji P. Henson au fost nominalizate la categoria "cel mai bun rol secundar feminin".

1562 afișări
Imaginea articolului Actriţele de culoare au un cuvânt de spus anul acesta în cursa pentru Oscar (Video)

Ultimele pregătiri pentru Gala Premiilor Oscar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ciuda celor 12 nominalizări, de-a lungul anilor, doar trei actriţe de culoare, Hattie McDaniel - în "Pe aripile vântului" (1939) -, Whoopi Goldberg - în "Ghost - Fantoma mea iubită" (1990) - şi Jennifer Hudson - în "Dreamgirls" (2006), au câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin, din 1929, când a avut loc prima ediţie a premiilor Academiei de Film Americane.

Astfel, la ediţia de anul acesta a premiilor Oscar este posibil ca a patra câştigătoare de culoare a prestigiosului trofeu să fie Viola Davis, nominalizată pentru rolul din "Doubt", sau Taraji P. Henson, nominalizată pentru interpretarea ei din "Strania poveste a lui Benjamin Button".

Viola Davis a mărturisit că nici acum nu îi vine să creadă ce i se întâmplă. "95% dintre oamenii care lucrează în acest domeniu au fost într-o bună zi în şomaj, iar acest lucru mi s-a întâmplat şi mie", a spus ea.

"Am locuit în apartamente cu şobolani. Aveam cu 40 de kilograme mai mult decât acum, iar oamenii mă priveau fără să mă vadă cu adevărat, am jucat (comedie, n.r.) pe terenuri de basket... am văzut totul", a declarat Davis.

"Voiam să îmi schimb viaţa când eram mai tânără - sărăcia, traiul dintr-un oraş mic -, dar nu eram sigură că voi putea să o fac. Dar premiile Oscar reprezintă tot ceea ce aş fi putut să sper vreodată", a adăugat Davis.

Aceasta este a doua ediţie a premiilor Oscar când au fost nominalizate două actriţe de culoare la categoria "cea mai bună actriţă într-un rol secundar", după ediţia din 1985, când Margaret Avery şi Oprah Winfrey au fost nominalizate pentru rolurile lor din filmul "Culoarea purpurie". Niciuna din ele nu a câştigat atunci premiul Oscar.

Halle Berry este prima şi, deocamdată, singura actriţă de culoare care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin.

Premiile Oscar vor fi decernate duminică, la teatrul Kodak din Los Angeles.

Citeşte şi:

Lista completă a nominalizărilor la premiile Oscar 2009

Câştigătorii Oscarurilor, desemnaţi oficial

Oscarul, cel mai râvnit trofeu

"Slumdog Millionaire", marele favorit la Oscar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici