Ada Solomon: NexT nu este doar un festival, este o stare de spirit

Producătorul Ada Solomon a declarat, miercuri, la deschiderea Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT (1-5 aprilie), care a avut loc la Cinemateca Eforie, că evenimentul organizat în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound designer-ului Andrei Toncu este "o stare de spirit".

17 afișări

"NexT s-a născut din nevoia noastră de a fi aproape de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, prietenii noştri dragi pe care i-am pierdut la începutul carierei lor. NexT nu e doar un festival, este o stare de spirit şi un mod de viaţă", a declarat producătorul Ada Solomon, fondatoarea Fundaţiei Culturale NexT, înfiinţată în memoria celor doi cineaşti. "Prin oamenii care îşi spun povestea la NexT şi cu oamenii care îşi îmbogăţesc viaţa cu povestea acestora cred că putem ţine aproape un fel de a trăi şi un fel de a ne bucura de viaţă. Festivalul de anul acesta, deşi într-o perioadă dificilă, a crescut", a spus Ada Solomon, adăugând că, la cea de-a treia ediţie, proiecţiile vor avea loc, pe lângă Cinemateca Eforie, la Cinema Scala.

Din juriul festivalului fac parte producătorul german Frank W. Albers, regizorul sârb Stefan Arsenijevici, monteurul Cătălin Cristuţiu, producătorul rus Nikolaj Nikitin, Christoffer Olofson, directorul de programe al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala, producătorul francez Jean-Yves Roubin şi criticul de film estonian Riina Sildos.

În urma jurizării, vor fi acordate Trofeul NexT, în valoare de 4.000 de euro, premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie, în valoare de 2.000 de euro, premiul "Andrei Toncu" pentru cel mai bun sunet, în valoare de 2.000 de euro. De asemenea, Institutul Cultural Român va acorda un premiu special, pentru cel mai bun film românesc, care constă în servicii de postproducţie în valoare de 3.500 de euro, din partea Abis Studio.

Coordonatorul festivalului, Yvonne Irimescu, a declarat că festivalul mai conţine şi o secţiune dedicată celebrării unui an de Future Shorts în România. NexT mai are, anul acesta, o secţiune dedicată lui Robert Bosch.

După gala de deschidere a festivalului a rulat un calup de scurtmetraje semnate de Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Hanno Hofer. Scurtmetrajele fac parte din secţiunea "Şi ei au fost NexT Generation". Calupul de scurtmetraje va fi urmat de filmul-omnibus "Lost and Found", o colecţie de scurtmetraje semnate de regizori din centrul şi estul Europei, printre care se numără şi Cristian Mungiu.

Festivalul NexT are şi o secţiune paralelă, "Romania on the Movie Map", care se doreşte a fi o masă rotundă, la care se vor întâlni critici români şi critici străini de la publicaţii precum Variety, LA Weekly. Programul "Romania on the Movie Map" include o serie de proiecţii în avanpremieră, cu producţii recente româneşti dedicate exclusiv criticilor străini invitaţi la eveniment, o amplă informare asupra producţiei de film din România şi o dezbatere, care va avea loc sâmbătă, 4 aprilie, între 10.00 şi 14.00, în sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez Bucureşti.

La întâlnire, moderată de Alex Leo Şerban şi Magda Mihăilescu, vor fi prezenţi atât critici români, cât şi importanţi cronicari de film din străinătate: Ronald Bergan (The Guardian), Scott Foundas (LA Weekly), Dan şi Edna Fainaru (Screen International), Boyd van Hoeij (Europeanfilms.net), Yoram Allon (International Film Guide), Fabien Baumann (Positif) şi Jay Weissberg (Variety).

Anul acesta, secţiunilor deja cunoscute, precum Festival Cities, Countries in Focus, Semaine de la Critique, Şi ei au fost NexT Generation, Festival Friends, şi secţiunii speciale Cristi & Otto, dedicată filmelor realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, li se alătură Robert Bosch Stiftung şi Best of Locarno - Leopards of Tomorrow.

Toronto, Tallinn şi Montpellier sunt cele trei oraşe prezente în Festival Cities, celebre prin festivalurile de film pe care le găzduiesc. "Ocupaţii/ Occupations", un scurtmetraj din 2007, semnat Lars von Trier, este unul dintre filmele selecţiei oferite de Festivalul de la Toronto. Cu o poveste incitantă - un om de afaceri francez vorbeşte într-una în timpul unei proiecţii la Festivalul de Film de la Cannes, spre disperarea vecinului său, faimosul Lars von Trier -, "Occupations" este unul din cele 33 de scurtmetraje regizate de cineaşti faimoşi cuprinse în proiectul Chacun son Cinema al ediţiei din 2007 a Festivalului de la Cannes, al cărui scop a fost de a celebra cinematografia cu ocazia împlinirii a 60 de ani de existenţă a festivalului de pe Croazetă.

Un alt titlu de top al selecţiei Toronto este "Manon pe asfalt/ Manon sur le bitume", o producţie franceză din 2007, nominalizată la Oscar anul acesta, la categoria "cel mai bun scurtmetraj". Filmul o are în centru pe Manon, o tânără care merge la o întâlnire cu prietenul ei, într-o frumoasă zi de primăvară. Un accident o face să îşi reconsidere existenţa şi să privească viaţa dintr-o nouă perspectivă.

Filmul italienesc "Arbitrul/ L'Arbitro", premiat recent la Festivalul de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand cu Menţiunea Specială a Juriului, este unul dintre cele şase titluri din selecţia Montpellier prezentată la NexT.

Totodată, Belgia, Israel şi Serbia sunt cele trei ţări pe a căror producţie de scurtmetraj se concentrează secţiunea Countries in Focus.

Un program de succes al ediţiei din acest an a NexT este Best of Locarno - Leopards of Tomorrow, care va prezenta o serie de filme din programul secţiunii cu acelaşi nume.

Cel mai recent scurtmetraj al tânărului regizor Paul Negoescu, "Renovare" - selecţionat la Festivalul de la Berlin 2009 -, va fi proiectat în cadrul secţiunii Festival Friends. Câştigătorul Palme d'Or de anul trecut, "Megatron", în regia lui Marian Crişan, "Faţa galbenă care râde", al regizorului Constantin Popescu Jr., şi "O ţigară aprinsă", în regia lui Andrei-Dan Stăruială, câştigătorul Marelui Premiu la Festivalul Filmul de Piatră, se numără, de asemenea, printre titlurile din selecţia Festival Friends.

Future Shorts, una dintre cele mai originale şi importante mărci de scurtmetraje din lume, prezintă în cadrul NexT o selecţie de nouă scurtmetraje, între care se află şi "Să priveşti ploaia/ Ver Llover" (Mexic, 2006), câştigător al premiului Palme d'Or pentru scurtmetraj în 2007.

Ziua de sâmbătă, 4 aprilie, este dedicată filmelor realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, reunite într-o secţiune denumită Cristi & Otto. De la "California Dreamin' (nesfârşit)" la o selecţie de 13 scurtmetraje şi mediumetraje, unele în regia lui Nemescu, altele a căror coloană sonoră poartă semnătura lui Toncu, iar altele la care cei doi au făcut echipă, vor fi proiectate numeroase producţii din filmografia celor doi. "To Kill a Killer" (SUA, 2004), un lungmetraj thriller al cărui soundtrack a fost realizat de Andrei Toncu, va fi proiectat, în premieră în România, tot sâmbătă, de la ora 13.00, la Cinema Scala, în prezenţa regizorului Ricardo Islas.

Seminariile din cadrul NexT vor avea loc la Orange Concept Store. Preţul unui bilet de intrare este de 6 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici