Adriano Celentano a stârnit furia Bisericii italiene la Festivalul de la San Remo - VIDEO

Adriano Celentano, la fel de provocator la vârsta de 74 de ani, a declanşat miercuri furia Bisericii italiene, care i-a cerut să îşi prezinte scuzele, după ce cântăreţul a solicitat, în prima seară a Festivalului de la San Remo, închiderea principalelor două ziare catolice din ţară.

4447 afișări
Imaginea articolului Adriano Celentano a stârnit furia Bisericii italiene la Festivalul de la San Remo - VIDEO

Adriano Celentano a stârnit furia Bisericii italiene la Festivalul de la San Remo - VIDEO

"Publicaţii precum Avvenire (ziarul episcopilor italieni, n.r.) şi Famiglia Cristiana (revistă considerată ca fiind progresistă, n.r.) ar trebui să fie închise", a declarat, marţi seară, acest cântăreţ, vedetă a muzicii italiene din anii '70-'80, cunoscut şi pentru lungile sale monologuri cu tentă mesianică.

"Aceste publicaţii ipocrite se ocupă doar de certurile politice, nu vorbesc nici despre Dumnezeu, nici despre paradis, ci preferă să îi critice pe aceia care îi ajută pe cei din urmă, pe cei mai slabi", a declarat Celentano, căruia întreaga Italie îi spune "Molleggiato" (întors cu cheia), din cauza felului său ciudat de a dansa, ţopăind, pe scenă.

În spectacolul său care a durat aproape o oră, Adriano Celentano, care şi-a făcut apariţia pe scenă în sunete stridente de sirenă şi imagini ale unor bombardamente, a oferit publicului un amestec de cântece, tăceri şi diatribe virulente contra Bisericii italiene, a criticat indiferenţa politicienilor faţă de şomeri şi "enormele sacrificii impuse de Merkel şi Sarkozy" Greciei şi guvernului lui Mario Monti, pe care l-a descris ca fiind un "material rezistent şi în aparenţă independent".

Însă acuzaţiile sale contra Bisericii catolice italiene au declanşat cele mai puternice polemici, în condiţiile în care 16 milioane de italieni şi multe alte milioane de telespectatori din Europa şi America Latină au privit prima seară a Festivalului San Remo din faţa televizoarelor lor.

Săptămânalul catolic Sir, care aparţine Conferinţei episcopale italiene (CEI), a criticat "ignoranţa aceluia care a luat microfonul", dorindu-şi ca "după acele cuvinte absurde să urmeze cuvinte mai bine cântărite şi apoi nişte scuze".

Potrivit săptămânalului Sir, afirmaţiile lui Celentano "sunt o dovadă a vidului care există în el, a unei lipse de cunoştinţe despre activităţile întreprinse de publicaţiile catolice pentru îmbunătăţirea condiţiei umane, culturale şi spirituale a întregii societăţi" şi despre "rolul laic al presei catolice" în Italia.

Postul de televiziune TV2000 care aparţine CEI, a denunţat folosirea de către Celentano a "televiziunii publice pentru divagaţii făcute în timpul unui fel de jurământ", iar revista Famiglia Cristiana l-a descris pe cântăreţ ca pe un "activist al ipocriziei".

Directorul postului de televiziune Rai Uno, care difuzează festivalul, Mauro Mazza, a deplâns faptul că Adriano Celentano a cerut închiderea acelor publicaţii: "Este teribil să auzi aşa ceva, mi s-a făcut pielea ca de găină". El a subliniat însă libertatea totală pe care postul Rai o acordă invitaţilor săi şi s-a declarat "surprins de atât de multe surprize", în condiţiile în care gustul pentru provocare al lui Adriano Celentano este binecunoscut în Italia.

Cea de-a 62-a ediţie a festivalului de la San Remo are loc în perioada 14 - 18 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici