Agenţia Spaţială Europeană abandonează ExoMars

Agenţia Spaţială Europeană ESA a suspendat misiunea de explorare ExoMars Mars, un program comun cu Roscosmos.

2184 afișări
Imaginea articolului Agenţia Spaţială Europeană abandonează ExoMars

Agenţia Spaţială Europeană abandonează ExoMars

Agenţia a recunoscut că în condiţiile actuale ale războiului este imposibil să continui lucrul cu corporaţia de stat rusă.

În septembrie a acestui an, era planificată lansarea roverului Rosalind Franklin de fabricaţie europeană pe Marte de pe cosmodromul Baikonur, iar platforma robotică de aterizare Kazachok a fost proiectată pentru acesta de Roskosmos.

Dispozitivul trebuia să facă cercetări pe Planeta Roşie, inclusiv căutarea unor posibile urme de viaţă. În special, s-a planificat să se caute metan în atmosfera lui Marte - un gaz care indică posibila prezenţă a vieţii bacteriene pe planetă.

Consiliul de conducere al ESA, reunit la Paris la 16-17 martie, a evaluat situaţia apărută în urma războiului din Ucraina în ceea ce priveşte ExoMars şi a decis în unanimitate:
  • a recunoscut imposibilitatea actuală de a desfăşura cooperarea în curs de desfăşurare cu Roscosmos în ceea ce priveşte misiunea roverului ExoMars cu o lansare în 2022 şi l-a mandatat pe directorul general al ESA să ia măsurile adecvate pentru a suspenda activităţile de cooperare în consecinţă;
  • a autorizat directorul general al ESA să efectueze un studiu industrial accelerat pentru a defini mai bine opţiunile disponibile pentru o cale de urmat în vederea implementării misiunii roverului ExoMars, potrivit Spaceref.
Acum agenţia va căuta alternative la proiectul rusesc.

Până acum, este deja clar că roverul nu va merge pe Marte până la sfârşitul anului 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici