Agentul Scully din "Dosarele X", la 44 de ani. Gillian Anderson, ambasadoarea operei lui Charles Dickens - GALERIE FOTO

Actriţa americană Gillian Anderson, celebră pentru rolul ei din serialul de televiziune "Dosarele X", a fost cooptată pentru a ajuta la strângerea de fonduri în vederea ridicării unei statui în memoria scriitorului Charles Dickens, prima de acest fel de pe teritoriul Marii Britanii.

3451 afișări
Imaginea articolului Agentul Scully din "Dosarele X", la 44 de ani. Gillian Anderson, ambasadoarea operei lui Charles Dickens - GALERIE FOTO

Gillian Anderson în rolul agentului Scully

Actriţa şi-a câştigat notorietatea cu rolul agentului Scully, jucat în peste 200 de episoade în serialul TV de succes "Dosarele X:" (1993-2002).

Declarată o fană a lucrărilor lui Charles Dickens, Gillian Anderson a jucat în 2005 în serialul "Casa umbrelor/ Bleak House" (2005), produs de BBC, în care a interpretat rolul lui Lady Dedlock, iar în 2011 a lucrat în miniseria "Great Expectations", în rolul lui Miss Havisham, produsă tot de BBC.

Pentru rolul din "Great Expectations", transformarea actriţei a fost una totală, fostul agent Scully fiind de nerecunoscut.

Potrivit bbc.co.uk, actriţa s-a declarat intrigată de faptul că în Marea Britanie nu există nicio statuie a celebrului scriitor. "Ar fi trebuit să existe una măcar în Portsmouth, unde s-a născut. Un astfel de obiectiv ar deveni un punct de referinţă pentru cunoaşterea şi menţinerea interesului pentru opera lui Dickens", a declarat actriţa, care trebuie să ajute la strângerea a peste 25.000 de lire sterline pentru finalizarea statuii.

Gillian Anderson a fost căsătorită de două ori, iar în august 2012 a anunţat că s-a despărţit de un al treilea partener din viaţa ei. Ea are trei copii, o fată şi doi băieţi.

Actriţa americană a recunoscut şi că avut relaţii de lesbianism în tinereţe.

Proiectul "Dosarele X", ai cărui eroi principali, agenţii Mulder şi Scully, investighează cazuri în care sunt implicate forme de viaţă extraterestre, s-a impus iniţial ca serial, în anii '90. În 1998 a apărut primul lungmetraj inspirat din serialul TV, "Dosarele X: Înfruntă viitorul/ The X Files: Fight the Future", în regia lui Rob Bowman, urmat de "Dosarele X: Vreau să cred", de Chris Carter, lansat în 2008.

De-a lungul celor nouă sezoane ale serialului "Dosarele X", actriţa Gillian Anderson a primit premiul Emmy, Globul de Aur şi premiul decernat de Sindicatul actorilor americani. După încheierea serialului, actriţa a jucat în câteva lungmetraje - "The House of Mirth" (2000), "The Mighty Celt" (2005) şi "Ultimul rege al Scoţiei" (2006) - dar şi în televiziune, fiind nominalizată la premiile BAFTA, Emmy şi Globul de Aur pentru rolul Lady Dedlock din serialul "Casa umbrelor/ Bleak House" (2005), produs de BBC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici