Alcoolul poate produce efecte pozitive asupra memoriei

Cercetătorii Universităţii din Exeter au realizat un studiu conform căruia consumul de alcool poate îmbunătăţi memoria, din moment ce persoanele care consumă alcool după ce studiază au rezultate mai bune în a reţine anumite detalii, relatează site-ul cotidianului The Telegraph.

2326 afișări
Imaginea articolului Alcoolul poate produce efecte pozitive asupra memoriei

Alcoolul poate produce efecte pozitive asupra memoriei

În studiul realizat, 88 de persoane au primit sarcina de a studia şi învăţa anumite cuvinte. Apoi, subiecţii au fost împărţiţi în două grupe şi li s-a cerut să consume cât alcool doresc, sau să nu consume deloc.

Ziua următoare, au reluat activităţile, iar cei care au consumat alcool în seara precedentă şi-au amintit mult mai multe din cele învăţate cu o zi mai devreme.

Cercetătorii Universităţii din Exeter au subliniat că efectele pozitive ale consumului de alcool sunt limitate şi că trebuie luate în considerare şi consecinţele negative pe care consumul excesiv de alcool le produce asupra memoriei şi asupra sănătăţii mentale şi fizice.

”Studiul nostru a demonstrat nu numai că cei care au consumat alcool au avut rezultate mai bune la teste, însă cel mai mare randament l-au dat cei care au consumat cel mai mult alcool”, a declarant Celia Morgan, professor al Universităţii din Exeter.

”Cauzele acestui efect nu sunt înţelese pe deplin, însă explicaţia principală este că alcoolul blochează învăţarea unor informaţii noi, creierul având mai multe resurse pentru a aşeza informaţiile învăţate recent în memoria pe termen lung. Teoria este că hipocampul, zona creierului care este importantă pentru memorie, consolidează cunoştinţele şi le memorează pe termen lung”, a adăugat Morgan.

Un al doilea test a implicat reţinerea unor imagini ce apăreau pe ecran. În acest caz, diferenţele nu au fost semnificative între cei care au consumat şi între cei care nu au consumat alcool.

La studiu au participat 31 de bărbaţi şi 57 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 53 de ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici