Amintirea Maicii Tereza alină încă săracii Indiei

La zece ani de la moartea Maicii Tereza, pe 5 septembrie 1997, amintirea călugăriţei este în continuare o sursă de alinare pentru dezmoşteniţii, bolnavii şi muribunzii din Calcutta, India, cărora aceasta şi-a dedicat viaţa, transmite AFP.

16 afișări
Imaginea articolului Amintirea Maicii Tereza alină încă săracii Indiei

Amintirea Maicii Tereza alină încă săracii Indiei

"(Maica Tereza n.r.) este mai puternică decât înainte", a declarat maica Nirmala, succesoarea Maicii Teresa în fruntea Congregaţiei Misionarelor Carităţii din Calcutta.

"Simţim prezenţa Maicii în tot ceea ce facem", a continuat călugăriţa în vârstă de 73 de ani.

Maica Tereza, pe numele adevărat Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a născut la Skopje, Macedonia, pe 26 august 1910. Călugăriţa catolică de origine albaneză a sosit în India ca novice în 1929. După o viaţă consacrată oamenilor săraci, bolnavi şi muribunzi din cartierele sărace ale Calcuttei, oraş-simbol al nefericirii în India, Maica Tereza este recompensată cu premiul Nobel pentru Pace în 1979.

Fostul Papă Ioan Paul al II-lea a beatificat-o pe Maica Teresa în octombrie 2003, la doar şase ani de la moartea sa.

Beatificarea Maicii Teresa a avut loc la capătul celui mai rapid proces de gen din istorie, care a durat doar patru ani.

Papa Ioan Paul al II-ea a considerat-o pe Maica Tereza drept "una dintre cele mai mari misionare ale secolului al XX-lea" şi a făcut parte dintre cei care au dorit ca acest proces de beatificare să nu dureze mult. Fostul suveran pontif şi-a exprimat chiar dorinţa de a o canoniza şi proclama sfântă direct, fără ca Maica Tereza să mai treacă prin procesul de beatificare, dar Consiliul sfânt al cardinalilor s-a opus. De obicei, procesul de beatificare începe la cinci ani de la moartea persoanei în cauză.

Procesul de beatificare a Maicii Tereza a debutat în iulie 1999, cu ancheta unei comisii a diocezei din Calcutta "asupra vieţii, virtuţilor şi reputaţiei de sfântă" a călugăriţei.

La ceremonia de beatificare a Maicii, pe 19 octombrie 2003, 30.000 de credincioşi au venit pentru a asista la slujba religioasă care a avut loc în piaţa San Pietro.

Îngropată la Calcutta – a obţinut cetăţenia indiană în decembrie 1951 – celebra călugăriţă este, în prezent, pe cale de a fi canonizată. Totuşi, cea care va deveni Sfânta Tereza s-a îndoit de Dumnezeu în ultimii săi 40 de ani de viaţă, după cum o demonstrează corespondenţa sa devenită publică în urmă cu câteva zile.

Dosarul Maicii Tereza se află în prezent la Congregaţia pentru cauza sfinţilor, care trebuie să propună canonizarea acesteia Papei Benedict al XVI-lea, singurul în măsură să o proclame sfântă.

Asociaţia Catolică din Bengal, cea mai mare organizaţie laică din Calcutta, face presiuni pentru ca procesul de canonizare să fie accelerat.

Organizaţia a numit 2007 "Anul Sanctificării Maicii Tereza", iar pe 5 septembrie va comemora zece ani de la moartea sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici