Ancheta asupra morţii prinţesei Diana: "Niciun element" nu sprijină teoria complotului

Judecătorul însărcinat cu ancheta asupra morţii prinţesei Diana şi a iubitului acesteia, Dodi al-Fayed, a spus, luni, că "niciun element" nu sprijină teoria potrivit căreia aceştia ar fi fost ucişi de serviciile secrete britanice, susţinută de Mohamed al-Fayed.

60 afișări
Imaginea articolului Ancheta asupra morţii prinţesei Diana: "Niciun element" nu sprijină teoria complotului

Ancheta asupra morţii prinţesei Diana: "Niciun element" nu sprijină teoria complotului

"Nu există niciun element care să demonstreze că ducele de Edinburgh (soţul reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, n.r.) a ordonat asasinarea Dianei sau că serviciile secrete sau alte organizaţii guvernamentale ar fi organizat uciderea acesteia", a spus judecătorul Scott Baker, prezentându-şi concluziile după şase luni de audieri publice la Înalta Curte din Londra.

După prezentarea concluziilor judecătorului, juraţii s-au retras pentru a stabili verdictul în cazul anchetei asupra morţii prinţesei Diana şi lui Dodi al-Fayed, care a avut loc în august 1997, la Paris.

Teoriile complotului avansate de miliardarul Mohamed al-Fayed, tatăl lui Dodi, sunt "atât de vizibil lipsite de bază reală" încât până şi avocaţii acestuia au renunţat să le mai apere, a explicat judecătorul.

Suspendată în ianuarie 2004, în aşteptarea rezultatelor anchetei efectuate de poliţia britanică, ancheta judiciară, care a început pe 2 octombrie 2007 la Londra, trebuie să răspundă la patru întrebări importante: identitatea persoanelor decedate, locul decesului, momentul producerii decesului şi "modul în care au murit persoanele". Ancheta nu este un proces, nu are scopul de a acuza cineva şi nici de a condamna pe cineva.

Anchetele desfăşurate de poliţia franceză şi de Scotland Yard au stabilit că moartea prinţesei Diana şi cea a lui Dodi al-Fayed au urmat unui "tragic accident", provocat de viteza excesivă cu care şoferul, Henri Paul, aflat în stare de ebrietate, conducea maşina în care se aflau cei doi, în încercarea de a scăpa de paparazzi.

Conform unor informaţii, până al finele lunii februarie, ancheta i-a costat pe contribuabilii britanici aproximativ 2,9 milioane de lire (3,7 milioane de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici