Animalele de companie, "noul câmp de bătălie" al divorţurilor

Copiii, banii şi bunurile imobiliare se află de mult timp în centrul disputelor generate de divorţuri, dar custodia asupra animalelor de companie a devenit în ultimii ani o chestiune tot mai aprig disputată de cuplurile care divorţează, potrivit experţilor în avocatură, informează dailymail.co.uk.

555 afișări
Imaginea articolului Animalele de companie, "noul câmp de bătălie" al divorţurilor

Animalele de companie, "noul câmp de bătălie" al divorţurilor

Juriştii specializaţi în divorţuri din Marea Britanie susţin că vremea disputelor asupra tacâmurilor şi a argintăriei familiei a apus demult, iar în prezent, avocaţii sunt angajaţi pentru a decide cine are dreptul să păstreze câinele familiei.

Experţii în drept sunt tot mai des solicitaţi pentru a obţine înţelegerile legale în privinţa custodiei şi a "dreptului la vizită" pentru animalele de companie ale cuplurilor care divorţează.

În anumite cazuri, cuplurile aflate în divorţ au cheltuit peste 25.000 de lire sterline (28.000 de euro) în timpul proceselor de divorţ, care au inclus de multe ori audierea unor experţi în comportamentul animal.

Partenerii de cuplu care au locuit împreună, dar fără să fie căsătoriţi, apelează şi ei frecvent la stabilirea unor înţelegeri legale, după separare.

Grant Howell, partener la firma londoneză de drept familial Charles Russell, a mărturisit că disputa unui cuplu asupra custodiei terrierului familiei devenise atât de violentă, încât tribunalul a considerat necesar să rezolve mai întâi această dispută, din cauză că ea distrăgea constant atenţia de la celelalte chestiuni disputate în timpul divorţului.

"Oamenii devin foarte emotivi în privinţa animalelor", a explicat Howell. "Ele devin un fel de pretext de care se agaţă toate celelalte frustrări ale foştilor parteneri de cuplu, care încearcă să obţină astfel ceea ce era mai bun de la cealaltă persoană", a spus el.

În Statele Unite, custodia asupra animalelor de companie a devenit aproape o chestiune banală, mai ales în rândul celebrităţilor.

Starurile de la Hollywood Kirsten Dunst şi Jake Gyllenhaal şi-au disputat custodia asupra ciobănescului german Atticus în momentul în care s-au despărţit. În mod similar, Drew Barrymore a dus o luptă pe viaţă şi pe moarte la tribunal pentru labradorul Flossie, atunci când a divorţat de actorul Tom Green.

Dreptul britanic plasează şi el animalele de companie ale familiei în cadrul bunurilor familiale care trebuie să fie împărţite într-un eventual divorţ.

Totuşi, sistemul legislativ britanic nu este la fel de evoluat în această privinţă precum cel din Statele Unite, unde 90 de universităţi propun studenţilor lor cursuri de drept al animalelor, în care sunt predate noţiuni despre tot ceea ce se întâmplă cu animalele în timpul unui divorţ.

Un studiu efectuat în 2007, în Marea Britanie, printre cei mai buni 100 de avocaţi specializaţi în dreptul familiei, a relevat faptul că judecătorii recunosc într-o proporţie tot mai mare importanţa animalelor de companie în cazul divorţurilor şi al separărilor dintre două persoane.

Custodia comună asupra animalelor de companie a fost acordată în mai mult de o treime din cazurile de separare din anul 2006, iar femeile au obţinut animalele familiei în peste 78% din cazurile de divorţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici