Anul în care zone întregi din Europa ar putea dispărea sub ape, ducând la exodul a 187 de milioane de persoane/ Semnalul de alarmă al oamenilor de ştiinţă

Până în 2100, nivelul mărilor ar putea creşte cu peste doi metri, situaţie care ar avea efecte dezastruoase pe plan mondial, ducând la dispariţia mai multor zone de coastă din Europa şi Statele Unite. Este concluzia unui studiu realizat de o echipă internaţională de experţi în schimbări climatice.

9554 afișări
Imaginea articolului Anul în care zone întregi din Europa ar putea dispărea sub ape, ducând la exodul a 187 de milioane de persoane/ Semnalul de alarmă al oamenilor de ştiinţă

Anul în care zone întregi din Europa ar putea dispărea sub ape, iar 187 de milioane de persoane ar putea fi strămutate/ Semnalul de alarmă al oamenilor de ştiinţă | VIDEO. Foto: climatecentral.org

În studiul publicat în PNAS, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că o creştere cu peste doi metri a nivelului apelor va însemna pierderea a nu mai puţin 1,79 de milioane de kilometri pătraţi de terenuri.

Regiuni întregi de o importanţă capitală pentru producţia hranei ar putea dispărea sub ape, declanşând exodul a 187 de milioane de oameni.

Zone întregi din Londra ar fi înghiţite de ape. Per total, coastele europene s-ar putea confrunta cu inundaţii de proporţii. Cât priveşte Veneţia, bijuteria arhitecturală a Italiei ar putea deveni o nouă Atlantidă, spun cercetătorii, adăugând că este nevoie urgentă de „strategii drastice de consolidare” a întinderilor costiere.

Previziunile experţilor au avut la bază un scenariu de tip „ca-de-obicei”, în sensul că a fost luată în calcul ipoteza agravării schimbărilor climatice pe actuala lor traiectorie şi fără eforturi considerabile depuse la nivel mondial pentru a stopara creşterea temperaturilor.

Topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica reprezintă principala ameninţare, subliniază oamenii de ştiinţă. Experţii au luat în considerare nivelul de topire al acestor calote pe baza unor scenarii de creştere accentuată sau redusă a temperaturilor la nivel global.

Jonathan Bamber, de la Universitatea din Bristol, unul dintre autoriii studiului, a declarat că tehnic folosită a permis o abordare formală în vederea „estimării cantităţilor incerte în funcţie de datele ştiinţifice actuale”.

„O mare porţiune din Olanda se află deja sub nivelul mării, dar digurile şi staţiile noastre de pompare au grijă ca teritoriul nostru să nu fie inundat”, a declarat pentru Euronews Jeroen Aerts, directorul Institutului pentru Studii de Mediu din cadrul Universităţii Vrije din Amsterdam.

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici