Arheologii au descoperit în Mexic o tabelă de marcaj mayaşă veche de 1.000 de ani

O tabelă de marcaj din piatră folosită într-un joc antic cu mingea de fotbal a fost descoperit în faimosul sit arheologic Mayan Chichen Itza din peninsula Yucatan din Mexic, au declarat arheologii săptămâna aceasta.

1691 afișări
Imaginea articolului Arheologii au descoperit în Mexic o tabelă de marcaj mayaşă veche de 1.000 de ani

Sursa foto: Reuters

Piesa circulară, care măsoară puţin peste 32 de centimetri în diametru şi cântăreşte 40 de kilograme, prezintă scris hieroglific în jurul a doi jucători care stau lângă o minge, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic (INAH).
 
„În acest sit mayaş, este rar să găseşti scriere hieroglifică, darămite un text complet”, a spus Francisco Perez, unul dintre arheologii care coordonează investigaţiile din complexul Chichanchob, numit şi Casa Colorada.
 
Piatra, despre care se crede că este o tabelă de marcaj, datează între anii 800 d.Hr. şi 900 d.Hr, potrivit CNN
 
Jocul cu mingea a fost o practică tradiţională a popoarelor mezoamericane şi se crede că a avut nuanţe rituale.
 
Cercetătorii INAH se pregătesc acum să facă imagini de înaltă rezoluţie ale textului şi iconografiei pentru un studiu detaliat, în timp ce îl pregătesc pentru conservare.
 
Complexul Chichen Itza, declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO, este unul dintre principalele centre arheologice ale civilizaţiei Maya din Peninsula Yucatan. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 2 milioane de oameni vizitează site-ul în fiecare an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici