Artefacte distruse de gruparea Stat Islamic, recreate digital de „arheologi cibernetici” - FOTO

O iniţiativă a unei organizaţii finanţate de Uniunea Europeană prevede restaurarea digitală a unor obiecte de patrimoniu distruse recent de militanţii grupării teroriste Stat Islamic, cu ajutorul fotografiilor realizate de-a lungul timpului în interiorul muzeelor devastate.

367 afișări
Imaginea articolului Artefacte distruse de gruparea Stat Islamic, recreate digital de „arheologi cibernetici” - FOTO

Artefacte distruse de gruparea Stat Islamic, recreate digital de „arheologi cibernetici” - FOTO

Intitulată „Project Mosul”, iniţiativa prevede transformarea unor fotografii 2D în modele 3D, cu ajutorul unei tehnici intitulate fotogrametrie - o ramură a topografiei care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor şi formei obiectelor de pe teren cu ajutorul fotogramelor în vederea întocmirii hărţilor şi ridicării planurilor.

The Lion of Mosul by neshmi on Sketchfab

Persoanele care au realizat astfel de fotografii în interiorul unor muzee precum cel din Mosul, înainte ca militanţii Statului Islamic să distrugă artefacte vechi de sute de ani, sunt încurajate de iniţiatorii proiectului să trimită imaginile pentru a fi sortate şi recreate apoi în versiuni tridimensionale.

Până în prezent, au fost realizate 15 astfel de restaurări 3D, din peste 700 de imagini trimise către voluntarii şi experţii implicaţi în acest proiect, supranumiţi „arheologi cibernetici”.

Metal Riveted Gate by AD&D 4D on Sketchfab

Deşi modelele 3D nu oferă aceeaşi valoare ştiinţifică precum scanările profesionale ale obiectelor originale, acestea „au, totuşi, o valoare vizuală,” susţine unul dintre iniţiatori, prin faptul că prezintă „felul în care arătau aceste artefacte.”

Următorul pas pe care şi-l propun autorii proiectului este să aducă înapoi la viaţă obiectele distruse, prin imprimarea 3D a unor replici bazate pe aceste modele.

Nirgul Tablet by nFrames on Sketchfab

„Project Mosul” este o iniţiativă lansată de cercetătorii Matthew Vincent, Chance Coughenour şi Marinos Ioannides, care fac parte din Reţeaua de Formare Iniţială pentru Patrimoniul Cultural Digital (ITN-DCH) - o organizaţie creată în 2013 şi finanţată din fonduri europene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici