Ascultă SMART RADIO. Jean-Michel Jarre va lansa un album "infinit". Piesele vor continua să se rearanjaze automat chiar şi după moartea artistului

Jean-Michel Jarre va lansa un album "infinit", ale cărui piese vor continua să se restructureze fără să se încheie vreodată, anunţă Smart Radio, ce păstrează un loc pentru muzicianul francez în playlist-ul său.

636 afişări
Imaginea articolului Ascultă SMART RADIO. Jean-Michel Jarre va lansa un album "infinit". Piesele vor continua să se rearanjaze automat chiar şi după moartea artistului

Ascultă SMART RADIO. Jean-Michel Jarre va lansa un album "infinit"

Jarre a fost unul dintre deschizătorii de drumuri din ultimele cinci decenii. Compozitorul francez a vorbit cu un reporter BBC în timpul summit-ului web care a avut loc la Lisabona, între 4 şi 7 noiembrie.

Muzicianul a mărturisit că planul său este să compună piese care să continue să se rearanjaze automat chiar şi după moartea sa. Proiectul său se numeşte Eon, o aplicaţie pentru telefoane mobile care poate produce în continuu muzică.

"E un fel de album fără sfârşit", spune artistul. "De fiecare dată când asculţi piesa, aceasta va fi generată pentru prima dată special pentru tine”, notează Jarre.

Albumul porneşte de la şapte ore de material compus şi interpretat de Jarre. Francezul a şi înregistrat cele şapte ore de muzică în propriul său studio.

De fiecare dată când un utilizator deschide aplicaţia partiturile, ritmurile şi melodiile sunt rearanjate pe baza unor reguli complicate astfel încât înregistrarea să ofere crescendo-uri şi întorsături surpriză pentru ascultător.

Compozitorul susţine că aplicaţia va avea ”rezultate diferite pentru fiecare ascultător”.

"O spun cu modestie, dar ce e interesant la acest proiect e faptul că, de fapt, atingi eternitatea”, spune artistul.

"Eon va exista după moartea mea. Îl ataşezi unui panou solar şi va continua să ruleze la infint, şi după ce noi vom muri. E ceva nou”, arată Jarre.

Jarre, în vârstă de 70 de ani, nu este primul muzician care flirtează cu ideea de partituri generative. Brian Eno a lansat aplicaţia Bloom, cu un concept similar, în urmă cu 11 ani, iar jocul pe calculator No Man's Sky dispune de o coloană sonoră care foloseşte peste 30 de ore de înregistrări ale trupei 65daysofstatic, lansată sub numele ”Music for an Infinite” Universe (2016).

Francezul insistă că aplicaţia gândită de el, Eon, este diferită, fiind concepută ca un întreg album cu piese distincte şi cu o bogată serie de instrumente care pot să impună schimbări de ritm şi de atmosferă.

”Nu seamănă cu nicio altă aplicaţie, dintre cele care generează muzică alternativă. Poţi să începi cu o piesă tehno şi unrmătoarea dată când vei deschide aplicaţia poţi să te trezeşti cu un aranjament pentru coarte”, arată Jarre.

"Am acelaşi concept muzical pe care îl folosesc de fiecare dată, ca într-un album. dar diferit pentru fiecare ascultător”, spune compozitorul.

Jean-Michel Jarre a recunoscut că a fost obsedat de tehnologie încă de la primul său album, Oxygène, pe care l-a compus în propria bucătărie folosind un aparat cu opt piste de sunet şi mai multe sintetizatoare analogice, şi lansat în 1976.

"Oxygène a apărut în acelaşi moment în care Sex Pistols scoteau primul lor album cu sloganul ”No future”, îşi aminteşte el. De asemenea, Jarre colaborează cu Sony pentru a scrie un album asistat de inteligenţă artificială prin Flow Machines software.

”În 10-15 ani, roboţii vor fi nostalgici şi vor putea să plângă. Cred că asta e destul de important. Are şi sensul unei noi apropieri de actul creativ în ansamblul său. Cred că lucrurile acestea vor deschide noi posibilităţi pentru creativitatea umană. În 10 ani, algoritmii vor putea să compună muzică originală, să scrie romane, să realizeze filme. Dar nu cred că va muri creativitatea umană”, explică Jarre.

Dorinţa muzicienului este să pelece în turneu cu nou aplicaţie, programul oferindu-i ocazia să improvizeze şi să răspundă cerinţelor aplicaţiei. ”În fiecare seară ar fi un spectacol diferit, aşa că spectatorii ar primi mereu ceva unic”, a adăugat muzicianul.

Jean-Michel Jarre a devenit celebru datorită concertelor uriaşe pe care le-a susţinut în toate colţurile lumii, fiind considerat artistul francez care a adunat cel mai mare număr de spectatori din lume, la fiecare dintre reprezentaţiile sale: sute de mii de oameni au asistat la show-urile sale din oraşe precum Hong Kong, Londra şi Beijing şi trei milioane, la concertul de la Moscova din 1997.

Printre cele mai cunoscute albume ale sale se numără "Oxygène" (1976), "Equinoxe" (1978), "Magnetic Fields/ Les Chants Magnétiques" (1981), "Zoolook" (1984), "Metamorphoses" (2000), "Téo & Téa" (2007).

Piesele lui Jean-Michel Jarre se regăsesc în playlist-ul Smart Radio. Ascultă Smart Radio AICI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici