Beija-Flor, campioana defilărilor şcolilor de samba de la Rio de Janeiro

Şcoala de samba Beija-Flor fost desemnată, miercuri, campioana defilărilor din timpul Carnavalului de la Rio de Janeiro din acest an, cu o paradă care a adus un omagiu cântăreţului şi compozitorului Roberto Carlos, considerat "regele" variete-ului brazilian de peste 50 de ani.

200 afișări
Imaginea articolului Beija-Flor, campioana defilărilor şcolilor de samba de la Rio de Janeiro

Beija-Flor, campioana pe 2011 a defilărilor şcolilor de samba de la Rio de Janeiro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Locuitorii din Rio de Janeiro au aşteptat întreaga zi cu mare nerăbdare să afle numele şcolii victorioase, în timp ce în restul Braziliei, populaţia îşi relua, treptat, activităţile obişnuite, după un weekend prelungit şi extrem de animat.

Brazilia, o ţară cu 193 de milioane de locuitori, devenită de curând a şaptea economie mondială, s-a oprit pur şi simplu, ca în fiecare an, timp de o săptămână, lăsându-se cuprinsă de la nord către sud de "marea nebunie" (aşa cum este numit carnavalul, n.r.), o tradiţie veche de peste 150 de ani.

Printr-un verdict aşteptat cu mare nerăbdare, miercuri, la Rio de Janeiro, cei 50 de membri ai juriului au recompensat astfel pentru a 13-a oară şcoala de samba Beija-Flor, care defilează în culorile alb şi albastru şi care are sediul general în Nilopolis, un orăşel din nordul periferiei oraşului Rio de Janeiro.

Imediat după aflarea rezultatelor, suporterii acestei şcoli au declanşat sărbătoarea la sediul central, unde au organizat o petrecere care a durat toată noaptea.

Cei 4.000 de dansatori şi uriaşele care alegorice ale şcolii Beija-Flor au închis, marţi, în zori, a doua noapte de competiţie pentru şcolile de samba, stârnind entuziasmul celor 70.000 de spectatori de pe sambadrom.

Spectatorii l-au ovaţionat pe idolul lor, Roberto Carlos, care defila pe ultimul car al şcolii Beija-Flor, salutând publicul timp de 82 de minute cât a durat parada acestei şcoli pe pista lungă de 700 de metri a sambadromului, mărginită de tribune.

Membrii juriului au analizat şi notat toate aspectele legate de paradă, tema aleasă, calitatea designului carelor, piesele interpretate şi performanţele percuţioniştilor pentru fiecare şcoală de samba.

Anul acesta, 12 şcoli de samba şi-au disputat acest titlu mult râvnit.

Unidos da Tjuca, campioana din 2010, a obţinut în acest an locul al doilea, cu o paradă care a adus un omagiu marilor succese de la Hollywood, cum a fost filmul "Avatar".

Manguiera, cea mai veche dintre şcolile de samba, înfiinţată în 1928 în "favela" cu acelaşi nume, s-a clasat pe locul al treilea. Şi această şcoală a adus un omagiu unui muzician brazilian - compozitorului de samba Nelson Cavaquinho (1911-1986).

În mod excepţional în acest an, trei şcoli de samba - Portela, Uniao da Ilha şi Grande Rio - afectate de un incendiu puternic declanşat în urmă cu o lună nu au fost notate.

Însă, graţie unor eforturi considerabile depuse de artizanii lor, dar şi solidarităţii dintre şcolile concurente, ele au putut să defileze în acest an.

Pe durata carnavalului, când toate excesele sunt permise, guvernul brazilian a mizat pe cartea prevenţiei, alegând să distribuie gratuit circa 85 de milioane de prezervative.

Peste 800.000 de turişti brazilieni şi străini au fost prezenţi la Rio de Janeiro în acest an şi au adus hotelurilor, barurilor şi restaurantelor din oraş încasări de 900 de milioane de dolari.

Aproximativ 50.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea la Rio de Janeiro, unul dintre cele mai violente oraşe din Brazilia, desemnat gazda Jocurilor Olimpice din anul 2016.

Municipalitatea a pus în aplicare operaţiunea "Şocul ordinii" pentru a face ca acest oraş să devină mai curat şi mai sigur în vederea viitoarelor Jocuri Olimpice. Primăria din Rio a lansat campania "Toleranţa zero", ce vizează combaterea discriminărilor rasiale şi sexuale, dar şi amendarea persoanele care urinează pe trotuare.

Carnavalul a fost "îndoliat" în acest an de căderea unui cablu de înaltă tensiune peste un car alegoric, cauzând moartea a 16 persoane, în timpul unei parade din sudul ţării, dar şi de numeroase accidente de automobil: în cinci zile, 189 de persoane au murit pe drumurile şi autostrăzile din Brazilia.

În nord-estul Braziliei, paradele şi defilările vor continua pe străzi până duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici