"Billy Elliot", marele câştigător la gala premiilor Tony

Spectacolul "Billy Elliot: The Musical", inspirat din filmul artistic omonim, a dominat a 63-a ediţie a premiilor Tony, fiind recompensat cu zece distincţii, duminică, în timpul unei gale care a avut loc la Radio City Music Hall din New York.

44 afișări
Imaginea articolului "Billy Elliot", marele câştigător la gala premiilor Tony

"Billy Elliot", marele câştigător la gala premiilor Tony (Imagine: nycgo.com)

Musicalul "Billy Elliot", inspirat din filmul cu acelaşi nume realizat în 2000 de regizorul Stephen Daldry (nominalizat la premiile Oscar, n.r.), prezintă povestea unui tânăr care îşi descoperă pasiunea pentru balet, într-un orăşel de mineri din nordul Marii Britanii. Elton John, cel care le-a sugerat producătorilor ca filmul să fie adaptat pentru scenă, a compus coloana sonoră a acestei producţii.

"Billy Elliot" a primit premii Tony la categoriile

"cel mai bun musical"

"cel mai bun actor într-un musical" (David Alvarez, Trent Kowalik şi Kiril Kulish),

"cel mai bun regizor de musical" (Stephen Daldry),

"cel mai bun actor în rol secundar" (Gregory Jbara, pentru rolul tatălui lui Billy Elliot),

"cea mai bună partitură muzicală"

"cea mai bună scenografie"

"cele mai bune lumini"

"cel mai bun sunet"

"cea mai bună coregrafie"

"cea mai bună orchestraţie"

Spectacolul "Billy Elliot" a egalat în acest an recordul de nominalizări la premiile Tony stabilit, în 2001, de musicalul "The Producers" - 15. "The Producers" a câştigat în acel an 12 premii Tony, stabilind un nou record.

Alte premii decernate:

"cea mai bună actriţă într-un musical" - Alice Ripley ("Next to Normal")

"cea mai bună readaptare a unui musical" - "Hair", o nouă adaptare a celebrului spectacol din 1960

"cea mai bună piesă de teatru" - God of Carnage

"cea bună regie pentru o piesă de teatru" - God of Carnage

"cea mai bună actriţă într-o piesă de teatru" - Marcia Gay Harden ( God of Carnage)

"cel mai bun eveniment teatral special" - Liza Minnelli (Liza's at the Palace)

"cea mai bună actriţă într-un rol secundar" - Angela Lansbury (Blithe Spirit)

"cel mai bun actor" - Geoffrey Rush (Exit the King)

Acordate de American Theatre Wing şi de League of American Theatres and Producers, premiile Tony au fost create în 1947, în memoria Antoinettei ("Tony") Perry, preşedinta American Theatre Wing în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Din 1978, premiile Tony sunt difuzate de postul de televiziune CBS.

Aproximativ 750 de specialişti din industria teatrului - actori, regizori, jurnalişti - votează câştigătorii premiilor Tony.

Reprezentanţii Broadway League au declarat că cele 39 de teatre din faimosul district newyorkez contribuie, anual, cu 5,1 miliarde de dolari la economia New York-ului şi asigură 44.000 de locuri de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici