”Bohemian RAWW*psody” - Mona Bit expune la Fantom-Berlin

Asociatia ”RAWW” vă invita la „Bohemian RAWWpsody”, Galeria Fantom - Berlin / Germania, in perioada 2 – 12 septembrie 2016, unde Mona Bit va face echipă cu Rone şi Mazerschi, dar şi cu sculptorul Cristian Crestincov.

471 afișări
Imaginea articolului ”Bohemian RAWW*psody” - Mona Bit expune la Fantom-Berlin

”Bohemian RAWW*psody” - Mona Bit expune la Fantom-Berlin

Înntr-un Comunicat de presă remis Mediafax, Asociatia ”RAWW*” anunţă „Bohemian RAWW*psody”, la Galeria Fantom - Berlin / Germania, in perioada 2 – 12 septembrie 2016. Mona Bit va face echipă cu doi pictori români, Rone şi Mazerschi, precum şi cu sculptorul născut la Chişinău, Cristian Crestincov.

Comunicatul în întegime semnalează:

”Ce au în comun patru personaje atât de speciale, dar atât de diferite, plecate în căutarea împlinirii artistice prin pictură şi sculptură la Berlin, capitala artei totale şi a boemiei seducătoare? Dincolo de uriaşul talent al fiecăruia, arta celor patru artişti este într-o perpetuă căutare a acelui Graal deopotrivă individual şi colectiv care se bazeză pe un pătimaş numitor comun, şi anume evadarea din cotidianul material în fantasticul spiritual! Or, acest ”drive” nu aparţine exclusiv artistului post-modern, ci şi omului recent, în integralitatea sa, perceput ca individ alienat şi lobotomizat de un establishment al întreţinerii superficialităţii, de un main-stream al mediocrităţii induse si de monetizarea malefică a manipulării. Tuturor acestor cinice, triste, dar adevărate idiosincrazii ale vremurilor în care trăim, cei patru artişti le opun acest ”drive”, această tânjire... Este acea tânjire care izbucneşte din tot sufletul nostru, atât de apăsat de cotidian, de material, de tehnologie, de consumerism şi care caută mereu evadarea, izbăvirea şi împlinirea prin raportarea la ceva atemporal! Or, arta sculpturală a lui Crestincov, precum şi cea picturală a lui Rone, Mazerschi sau a Monei Bit tocmai către această atemporalitate tind...

Expoziţia ”Bohemian RAWW*psody” va revela o parte din splendorile până acum ascunse ale picturii şi sculpturii româneşti din 2016, aducând la lumina ochilor şi sufletelor iubitorilor de artă din Berlin şi din întreaga lume patru poveşti care îmbină spiritul ludic cu misterul creaţiei. Iar acest mister îl va purta pe fiecare privitor din abisurile cele mai tenebroase până la înălţimile cele mai luminoase ale lui Rone, Mazerschi, Crestincov sau ale Monei. Şi cum frumuseţea se află în ochii privitorului, acesta este aşteptat în intervalul 2 – 12 septembrie să descopere cât de intensă poate fi experienţa ”Bohemian RAWW*psody”!

Asta nu va însemna decât că, la a doua sa participare, Asociatia RAWW şi-a împlinit visul. Acela de a-i face pe iubitorii de artă să viseze cu ochii deschişi şi să evadeze preţ de o clipă, o oră, o zi sau unprezece zile din cotidian prin intermediul unei experienţe nepreţuite...

MonA BIT of FANTASTIC

 

Mona Bit, Seekers, Berlin 2015, Acrylic on canvas, 100x80 cm

Mona Bit este ea însăşi a ”Berlin-state-of-mind”! Tânăra născută în Bucureştiul gri al erei comuniste trăieşte de ani buni printre nebunii feelingoşi ai capitalei artistice a Germaniei şi a Europei. Ar putea fi o Amelie Poulain a picturii uber-postmoderne, dar Mona preferă să fie ea însăşi o poezie în mişcare perpetuă de culori şi forme, imposibil de încadrat în vreo categorie. Pe cât de enigmatică, pe atât de empatică, Mona reprezintă o ipostaziere magică a fantasticului dezlănţuit, delirant şi distopic în cotidianul mărginit, repetitiv şi predictibil! Subliminal, toate lucrările ei poartă acel iz misterios, în egală măsură tactil şi diafan, al unei ”Big-Time-Sensuality” de care te îndrăgosteşti la prima vedere!

In excentricul Berlin ea isi transforma visele fantastice in realitate picturală. Iar această realitate nu are cum să fie altfel decât magică, astfel că poveştile picturale pe care le spune Mona sunt de un suprarealism aproape senzorial, după chipul şi asemănarea sa! Cu fiecare lucrare a ei, Mona pare să ne reamintească de vorbele lui Saint-Exupery din ”Micul Prinţ”, şi anume că ”toţi oamenii mari au fost cândva copiii, dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte …”

”Out-of-this-world”-RONE aka The Dr. Jekyll & Mr. Hyde of Painting!

Rone, Scarecrow, 2016, Acrylic on canvas, 30 x 40 cm

Dacă RONE n-ar fi existat, ar fi trebuit pictat... Doar că RONE nu are în el narcisismul auto-portretului sau fetişul maniei grandorii. La el sublima patologie artistică se bazează pe o dedublare care este în egală măsură binecuvântare şi blestem! Cu adevărat, RONE se află într-o neobosită bipolaritate artistică, pendulând ca un Foucault în ”zbor deasupra unui cuib de cuci”, între ”Dr. Jekyll şi Mr. Hyde of Painting” din subconşientul său! De unde el îşi extrage seva creativă, nebunia creatoare ca să obţină acea exorcizare a demonilor interiori şi acea elevaţie a propriilor îngeri pe care apoi îi sublimează în cea mai intensă trăire artistică posibilă!

Luaţi-l pe ”Friday, de pildă! Acest ”Friday” nu este doar al lui Rone! Acest ”Friday„ stă cuibărit în fiecare dintre noi! Iar acest ”Vineri” post-modern poate avea efect terapeutic asupra fiecărui ”Robinon Crusoe” din noi, atât de supus rătăcirilor de tot felul şi naufragilor sufleteşti. Iar secretul lui RONE ar putea fi devoalat astfel: fiecare dintre noi se simte la un moment dat ca un ”Robinson Crusoe” în viaţa lui şi în această lume, Dar, din fericire, cei mai creativi dintre noi îşi găsesc propriul lor ”Friday”, alter-ego-ul lor ancestral, care îi scoate din derivă! Iar, ca arhetip, acest ”Vineri” poate acoperi un spectru foarte divers, de la spiritul lui Tarkovski la cel al lui Bukowski! Însă pentru cine îl cunoaşte cu adevărat pe Rone, ”trip”-ul lui cu ”Friday” se apropie mai degrabă de spiritul lui Lebowski! Sau - cum ar spune RONE – ”a friend from beyond is a friend indeed!”

MAZERSCHI – HOMO LUDENS PICTURALIS

 

Sergiu Georgian Mazerschi, The Watcher, 2016, Ulei pe panza, 137 x 207 cm

Când Picasso spune că ”arta este minciuna care spune adevărul”, Mazerschi nu numai că nu-l contrazice, dar îi confirmă această aparent paradoxală maximă prin fiecare operă a sa. Mazerschi se joacă asemeni unui copilandru deopotrivă pus pe şotii şi pe gânduri existenţiale, dar pe care le sublimează în cel mai ludic mod posibil. Pe el e imposibil să-l categoriseşti, întrucât el însuşi e o categorie aparte, sub-specie-aeterni. În fapt, Mazerschi este o uber-categorie, şi, pentru că trebuia să poarte un nume, i-am zis – pornind de la faimoasa sintagmă a lui Huizinga - HOMO LUDENS PICTURALIS! Ne place să ni-l închipuim asemeni pişicherului motan Behemoth din capodopera absolută a lui Bulgakov, ”Maestru şi Margareta” făcând magie de toate culorile cu primusul său fermecat, deopotrivă diabolic şi divin, din care tâşnesc poveşti neaşteptat de frumoase, indecent de adevărate şi psihedelic de jucăuşe!

CRISTIAN CRESTINCOV – CREATORUL DE ETERNITATE.- FOREVER YOUNG – FOREVER CHRISTIAN – FOREVER-BRONZE...

 

Cristian Crestincov, The Time Stricken Man 2, 2014, Bronz cu marmura, 19x51x18 cm

Asemeni jocului dintre lumini şi umbre, dintre eternitate şi efemeritate, dintre Bine şi Rău, arta lui CRISTIAN CRESTINCOV cuprinde toate aceste dihotomii sfâşâietor de frumoase care exprimă inefabila şi imuabila atracţie a contrariilor atât pe planul finit al existenţei noastre cât şi pe cel infinit al veşniciei! Or, la Cristian, nemurirea se obţine prin artă. Această paradigmă brâncuşiană care tânjeşte perpetuu către Infinit este constant sabotată de ispita cotidianului, de căderea în păcatul lumesc. Din fericire, el nu renunţă nicio clipă la speranţa în mântuirea prin artă. Profund creştin - stare de graţie amplificată şi prin sublima sincronicitate a căutării împlinirii sale artistice cu destinul numelui său cristic - CRISTIAN CRESTINCOV ni se dăruieşte pe sine cu toată fiinţa sa deopotrivă trecătoare şi atemporală! Aşa cum JUNG a izbutit să împace psihologia abisală din subconştientul nostru al fiecăruia şi din inconştientul colectiv cu mitul creştin care duce la mântuire şi nemurire, aşa încearcă şi Cristian să se salveze şi să ne salveze prin arta lui. ”Gârbovitul” suntem noi, asemeni albastrosului baudelaire-ian ale cărui aripi concrete ne trag mereu în jos, dar ale cărui aripi invizibile, spirituale, ne înalţă sufletul către infinitul la care tânjim inconştient, ancestral şi arhetipal...

Şi pentru că în spatele oricărui spirit boem se ascunde şi multă disciplină, RAWW* nu şi-ar fi putut împlini acest vis artistic al său precum şi al celor 4 creatori de magie picturală şi sculpturală, fără 2 adevăraţi Mecena moderni: EUROLINES Romania si CETELEM Romania! Aceştia vor acoperi costurile de participare ale celor mai reprezentative lucrari ale artistilor care vor participa in perioada 14 – 18 septembrie 2016, la Targul Berliner Liste 2016, ce va avea loc in Kraftwerk Berlin, Köpenicker Straße 70, 10179 Berlin!

Vernisaj: 2.09.2016, 18.00 - 20.00

Eveniment special RAWW: Joi 08.09.2016, 18.00-20.00

Galerie: FANTOM | HEKTORSTRASSE 9-10, Berlin |

Tel: 004-(0)751413075 Mail: office@raww-art.ro Web: www.raww-art.ro

 

Organizator: www.raww-art.ro

Cu sprijinul: www.sincretix.com si ICR Berlin.

Sponsori: Cetelem, Eurolines Romania.

*Romanian ArtistsWorld Wide”

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici