Brânduşa Novac, despre Festivalul de la Monte Carlo: Suntem singura ţară fără şcoală de circ

Directorul Circului Globus, Brânduşa Novac, a declarat joi, într-o conferinţă organizată cu ocazia premierii instituţiei la Festivalul de la Monte Carlo, că România este singura ţară care a participat la această competiţie şi care nu are o şcoală de circ.

585 afișări
Imaginea articolului Brânduşa Novac, despre Festivalul de la Monte Carlo: Suntem singura ţară fără şcoală de circ

Brânduşa Novac, despre Festivalul de la Monte Carlo: Suntem singura ţară fără şcoală de circ (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Circul Globus din Bucureşti a câştigat anul acesta, în ianuarie, trei trofee la Festivalul de Circ de la Monte Carlo, unde a fost reprezentat de trupa de acrobate Almas. Pe lângă premiul festivalului, Clovnul de Bronz, distincţie obţinută de circul românesc şi în 2007 şi 2002, Almas a mai adus în ţară alte două trofee, din partea Asociaţiei Europene a Circului, respectiv din partea Televiziunii Naţionale din Monte Carlo.

Într-o conferinţă de presă organizată la sediul circului, la care a fost invitat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prezentat un film cu numerele puse în scenă la Festivalul de la Monte Carlo, care au ridicat sala în picioare.

Brânduşa Novac a spus despre competiţia de la Monte Carlo că este precum cele din sportul de performanţă şi echivalează cu o olimpiada.

Primarul le-a mulţumit directoarei Circului Globus şi acrobatelor din trupa Almas. "Mă onorează prezenţa dumneavoastră, iar ce-am văzut mă emoţionează", a spus Oprescu.

Brânduşa Novac a atras atenţia asupra condiţiilor în care fetele din trupa Almas s-au pregătit pentru cele două numere, neavând suficient spaţiu pentru repetiţii. "Artiştii îşi cedează locul unii altora. Noi trebuie să montăm spectacole în 2 -3 săptămâni, nu avem luni de zile", a spus Novac, semnalând că este necesară în circ o nouă sală de spectacole şi mai multe săli de repetiţii.

Totodată, directorul circului a semnalat că România este singura ţară care a participat la prestigioasa competiţie de la Monte Carlo fără a avea o şcoală de circ. O astfel de şcoală "s-a înfiinţat pe hârtie şi s-a desfiinţat tot pe hârtie", a explicat Brânduşa Novac.

La rândul său, designerul şi coregraful Ama Butoiescu a atras atenţia asupra faptului că acrobaţii primesc un spor de periclitate de 15%, ca şi actorii.

"Este o meserie grea, dar o facem cu mare plăcere pentru că este o meserie frumoasă", a spus Dana Duru, din trupa Almas.

Ea a mai menţionat că ceea ce au realizat la Monte Carlo, acrobatele prezintă şi pe scena din Bucureşti, iar Brânduşa Novac a precizat că cele două numere prezentate la festival mai pot fi văzute la Circul Globus până la sfârşitul lunii februarie.

Brânduşa Novac a mai anunţat că în această toamnă Circul Globus împlineşte 50 de ani.

În competiţia de la Monte Carlo din acest an au participat 15 ţări cu 40 de momente artistice în două spectacole diferite de câte patru ore fiecare. Trupa Almas a fost prezentă în cadrul festivalului în fiecare din cele două spectacole cu câte un moment. În primul spectacol, a evoluat cu numărul "Globuri", o creaţie tehnico-artistică aeriană cu elemente de magie, dans şi acrobaţie, iar în a doua seară, a concurat cu un moment de acrobaţie aeriană pe eşarfe într-un tablou unic al performanţei şi eleganţei artistice, al baletului atât la sol, cât şi la opt metri înălţime. În ambele numere, pe scenă au evoluat 22 de artiste acrobate, pe muzică live interpretată de Liana Lungu, cea care a scris şi textele melodiilor în limba franceză. Muzica a fost realizată de trupa K1 în compoziţia lui Dani Alexandrescu. Creaţia artistică a celor două numere a fost realizată de Brînduşa Novac şi Ama Butoiescu.

Almas a concurat cu trupe de circ din Italia, China, Canada, Statele Unite ale Americii, Rusia, Germania, Franţa, Republica Cehă, Brazilia, Kazahstan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici