Brazilia se pregăteşte de carnaval: construcţia carelor alegorice şi repetiţiile pentru defilare - GALERIE FOTO

Brazilia este, de joi, cuprinsă încă o dată de febra carnavalului, cu celebrele ei baluri stradale la care participă milioane de persoane, la Salvador da Bahia dându-se startul unei săptămâni de petreceri ce vor culmina cu carnavalul de la Rio, considerat cel mai mare spectacol live din lume.

146 afișări
Imaginea articolului Brazilia se pregăteşte de carnaval: construcţia carelor alegorice şi repetiţiile pentru defilare - GALERIE FOTO

Brazilia se pregăteşte de carnaval: construcţia carelor alegorice şi repetiţiile pentru defilare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numeroşi parlamentari au plecat deja din capitala Brasilia. "Carnavalul este o tradiţie în Brazilia. Nimeni nu rezistă dorinţei de a participa", a declarat José Sarney, preşedintele Senatului brazilian, încercând să justifice, miercuri, absenţa multor aleşi, deşi carnavalul începe oficial abia vineri seară şi se va încheia miercuri, 9 martie.

Însă oraşul Salvador da Bahia va da încă de joi semnalul de începere a celor şapte zile de petreceri, în timpul cărora sute de mii de persoane dansează în spatele acelor "trio-eletrico" - camioane uriaşe încărcate cu megafoane care circulă prin întregul oraş.

O noutate în acest an: grupul Google a anunţat că va difuza în direct pe internet principalele momente ale carnavalului din Salvador da Bahia, pe site-ul YouTube.

În oraşul Recife şi în "vecinul" său Olinda, sunt aşteptaţi un milion de petrecăreţi pentru a dansa pe ritmurile frenetice "frevo" ale grupului carnavalesc Galo da Madrugada, cel mai mare din Brazilia.

Însă, pentru ceilalţi oameni de pe planetă, carnavalul brazilian este înainte de toate sinonim cu carnavalul de la Rio de Janeiro şi cu dansatoarele sale pe jumătate goale.

În timpul celor două nopţi de defilare, duminică şi luni, pe sambodrom, 12 şcoli de samba, aproape 5.000 de dansatori şi care alegorice uriaşe îşi dispută prestigiosul titlu de campion al carnavalului.

În acest an, peste 760.000 de turişti sunt aşteptaţi, din care peste o treime vor veni din străinătate, care vor aduce bugetului local aproape 600 de milioane de dolari.

Într-o ţară cuprinsă timp de o săptămână de febra carnavalului, aceste defilări reprezintă în acelaşi timp o manifestare de mândrie pentru imensa majoritate a populaţiei din Rio de Janeiro, extrem de săracă, pentru care apogeul acestor zile de sărbătoare este o competiţie urmărită cu aceeaşi pasiune cu care sunt urmărite marile meciuri de fotbal.

Fiecare şcoală de samba a cheltuit între 2 milioane de dolari şi 5 milioane de dolari pentru prezentarea proprie, aceste sume provenind din fonduri publice, din donaţii ale unor companii private, dar, adeseori, şi de la mafioţii locali care patronează unele dintre şcoli.

În acest an, un incendiu a cuprins, pe 7 februarie, Cidade do Samba, un complex de hangare şi de ateliere din zona portuară a oraşului Rio de Janeiro, unde sunt confecţionate costumele şi carele alegorice, distrugând roadele multor luni de muncă ale artizanilor locali.

Cele trei şcoli de samba afectate de incendiu - Grande Rio, Uniao da Ilha şi Portela - s-au lansat într-o cursă contra cronometru pentru a-şi reconstrui carele alegorice şi a-şi reface miile de costume distruse de flăcări.

În această perioadă a anului, favorabilă promiscuităţii sexuale şi consumului masiv de băuturi alcoolice, mijloacele de securitate au fost întărite în toate oraşele, iar guvernul brazilian a fost prevăzător: circa 20 de milioane de prezervative vor fi distribuite gratuit.

Miercuri, primăria din Rio de Janeiro - oraşul desemnat prima destinaţie în preferinţele turiştilor gay - a lansat campania "Rio: carnaval fără prejudecăţi", pentru a lupta contra oricărei forme de discriminare sexuală sau rasială. Un birou cu pedagogi şi asistente sociale va fi inaugurat la Ipanema, în sudul oraşului, o zonă intens frecventată de turişti, unde fiecare victimă a unei posibile agresiuni sexuale va putea să depună plângere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici