British Museum a achiziţionat un artefact religios celebru cu 1,5 milioane de euro

British Museum din Londra a cumpărat Cupa din Lacock, un artefact cu o vechime estimată la 500 de ani, de la reprezentanţii bisericii St. Cyriac, din Lacock, cu suma de 1,3 milioane de lire sterline (1,5 milioane euro).

115 afișări
Imaginea articolului British Museum a achiziţionat un artefact religios celebru cu 1,5 milioane de euro

British Museum a achiziţionat un artefact religios celebru cu 1,5 milioane de euro (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Cupa din argint, cu o greutate de aproximativ un kilogram - care a supravieţuit Reformei şi Războiului civil englez - s-a aflat din 1963 în proprietatea bisericii St. Cyriac, situată în satul Lacock din comitatul Wiltshire, parohia împrumutând artefactul până în 1983 instituţiei muzeale citate, pentru a fi expus de Paşte şi de Crăciun, anunţă thehuardian.co.uk.

Cupa nu este marcată, dar stilul arată că ar fi putut fi realizată în jurul anului 1492, probabil la Londra.

După secole de frământări religioase, obiectele de cult din argint sunt o raritate, atât în Anglia, cât şi în lume. Obiectele seculare din argint sunt şi mai rare şi, deşi cupa a devenit obiect de cult, destinat împărtăşaniei, cu aproximativ 400 de ani în urmă, aceasta aparţinuse la început unei familii de nobili, ca simbol al rangului şi al bogăţiei.

Decizia de a vinde cupa a cauzat anumite nelinişti în parohie, British Museum trebuind să obţină permisiunea din partea unui consistoriu ecleziastic.

"Este un lucru remarcabil. Este cel mai important obiect achiziţionat de muzeu de la acea cupă romană licenţioasă (cupa Warren, n.r.)", a declarat Roger Bland, custodele secţiilor de artă istorică şi europeană de la British Museum.

Cupa Warren, ce reprezintă doi bărbaţi în timpul unui act sexual, a fost cumpărată de muzeu pentru suma de 1,8 milioane de dolari de la primul ei proprietar din Marea Britanie, colecţionarul de artă american Edward Perry Warren.

Bugetul pentru achiziţii al muzeului este limitat, banii pentru achiziţionarea cupei fiind obţinuţi de la National Heritage Memorial Fund, the Art Fund charity, prieteni şi sponsori ai British Museum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici