Călătorie în timp. Garderoba unei femei aristocrate de secol XVII, conservată 400 de ani în mare - GALERIE FOTO

Un cufăr iese la suprafaţă din submarin în 2014, de pe epava unui vas din secolul al XVII-lea. Deschiderea sipetului a fost ca un salt într-o falie temporală: o garderobă intimă a unei aristocrate era conservată de 400 de ani, în mare. Comoara e ascunsă în laboratoarele restauratorilor din 2014.

2959 afișări
Imaginea articolului Călătorie în timp. Garderoba unei femei aristocrate de secol XVII, conservată 400 de ani în mare - GALERIE FOTO

Călătorie în timp. Garderoba unei femei aristocrate de secol XVII, conservată 400 de ani în mare (Imagine: lemonde.fr)

GALERIE FOTO

Călătorie în timp. Povestea unui cufăr ce-i de fapt o "capsulă temporală"

Sipetul a fost deschis după ce a stat timp de 4 secole pe fundul apei, sub nisip, la adăpost de organisme ce puteau să erodeze comoara dinlăuntru: garderoba unei aristocrate care a trăit cu 4 secole în urmă, transmite Le Monde.

S-au descoperit obiecte preţioase în lada scoasă la suprafaţă din mare: o rochie de damasc, cămăşi ţesute cu fir de aur şi argint, dresuri de mătase, o poşetă din catifea roşie, brodată cu fir de argint, în care aristocrata ţinea o perie pentru păr din corn bovin. S-a găsit în cufăr şi o magnifică piesă de origine italiană, din chihlimbar, un soi de mică bijuterie sferică, cu perforaţii, care servea pentru răspândirea parfumului, cărţi legate în piele. De pildă, un volum din colecţia Familiei Regale Britanice Stuart, stirpe ce era la tronul Angliei în acea epocă.

O insulă, o rută marină, nave scufundate în preajmă

Lângă insula olandeză Texel era pe vremuri o cale obligatorie pe o rută marină circulată intens de flota din lumea întreagă. Multe nave s-au scufundat în largul apei ce înconjoară această insulă.

Numeroase epave se adăpostesc împrejurul insulei, înfipte pe fundul marin. În acea zonă, se aventurează membrii Clubului local de Scufundări. Ies din mare cu obiecte pe care curentul marin le scoate de sub nisip şi care riscă să se degradeze iute.

Smirnă, tămâie, tabac, cimişir şi anason

Pe thehistoryblog.com, istoricii spun că nava de pe care provine cufărul aristocratei transporta şi o preţioasă încărcătură de smirnă, tămâie, tabac, cimişir (arbust decorativ) şi anason.

Descoperirea a fost restaurată în secret până acum. Istoria cufărului putea stârni curioşii sau atrage intruşii în locul unde se află epava. Timp de un an şi jumătate restauratorii au lucrat la obiectele scoase din apă pentru a le curăţi şi "consolida".

De curând, la Museul Kaap Skil de pe Insula Texel s-a inaugurat o expoziţie ce prezintă această comoară, multă vreme tăinuită de ecosistemul marin, între peşti, placton, alge şi nisip.

Pentru cei care nu se pot deplasa până în insula Texel, vă propunem o vizită "virtuală". "Plonjaţi" în artizanatul rafinat al secolului al XVII-lea. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici